Je kunt proberen de klachten te verminderen door een aantal keer per dag (zeker voor het slapen gaan) 10 minuten met je hand in warm water vingeroefeningen te doen. Soms verminderd dit de klachten. Ga niet op je zere hand liggen en leg die arm bijvoorkeur iets hoger door hem bv. op een kussentje te leggen.
Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Behandeling. Klachten bij een beknelling van de buitenste armzenuw kunnen verholpen worden door een operatie. Die operatie wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan. Soms vindt de operatie plaats onder volledige narcose of uitgebreidere verdoving van de arm.
Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Tintelingen in een arm of been worden meestal veroorzaakt doordat er ergens een zenuw bekneld zit. Dit kan leiden tot pijn, krachtsverlies, een doof gevoel. Plaatsen waar een beknelling geregeld optreedt zijn de “tunnels” waar een zenuw doorheen loopt.
Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn? Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan.
Oplossingen. Om te voorkomen dat zenuwen en bloedvaten richting de hand en vingers worden afgekneld zal de druk op de handen minder moeten worden. Goede handschoentjes, een dikker stuurlint, of alleen het stuur wat hoger zetten kunnen soms iets verlichting geven maar zijn vaak geen langetermijnoplossing.
Een slapend been breekt niet makkelijker
Ze konden alleen tijdelijk even niet meer goed samenwerken doordat je geliefde op je arm in slaap is gevallen (daar is zelfs een naam voor: paralyse des amoureux). Het is ook niet zo dat een slapend been eerder breekt als je erop gaat staan.
is aanwezig in rust of bij lichte inspanning; kan uitstralen naar je linkerarm of beide armen, je schouders, hals, kaak, rug of bovenbuik.
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen. kortademigheid. misselijkheid en duizeligheid. onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw. Wanneer een zenuw bekneld is, raakt signaaloverdracht die via de zenuw plaatsvindt verstoord. Dit geeft klachten zoals pijn, slapende ledematen en tintelingen. De oorzaak van een beknelde zenuw kunnen zeer uiteenlopend zijn.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Ter hoogte van de elleboog loopt de elleboogzenuw door een soort tunnel. Dit noemen we de cubitaal tunnel. Bij het Cubitaal Tunnel Syndroom raakt de binnenste armzenuw bekneld in de cubitaal tunnel. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een doof gevoel aan de binnenkant van de elleboog en aan de pinkzijde van de hand.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Een stil infarct is een hartinfarct dat helemaal niet is herkend. Het is vaker een kleiner infarct. De klachten kunnen dan minder duidelijk zijn. Iemand denkt niet aan hartklachten of vindt de klachten niet ernstig genoeg om naar de dokter te gaan.
Duidelijke signalen
Klachten bij een hartinfarct zijn meestal vrij duidelijk: bij mannen én vrouwen. Klachten die dan voorkomen zijn: drukkende pijn op je borst: voelt beklemmend of als een strakke band om de borst. uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.