Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Als je wilt afvallen, lijken magere yoghurt en magere kwark de beste keuze omdat daarin minder calorieën zitten. Toch kunnen volle varianten voor sommigen een betere keuze zijn. Volle zuivel geeft meer en langer verzadiging, zodat je na een ontbijt met zuivel niet halverwege de ochtend weer trek hebt.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Veel mensen eten in de ochtend een kommetje kwark met bijvoorbeeld wat muesli of een stukje fruit. Dit kan worden gezien als een bewuste keuze voor een licht en gezond ontbijt. Als je kiest voor magere kwark, dan blijft de hoeveelheid calorieën die consumeert beperkt.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Zoals de naam als zegt, tijdens het kwarkdieet eet je voornamelijk kwark. Dit moet dan magere kwark zijn, om het aantal calorieën te minimaliseren. Elke dag mag er 400 gram kwark gegeten worden. Naast de magere kwark mag je elke dag nog één bijgerecht en één extraatje nemen.
Met kwark krijg je veel calcium binnen. Dit is met name belangrijk voor het onderhoud van botten. Wanneer je namelijk te weinig calcium binnenkrijgt, loop je later meer een groter risico op botontkalking. Daarnaast helpt calcium bij het transport van belangrijke stoffen in het lichaam en gaat het bloedstolling tegen.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Magere kwark bevat slechts 0,5 gram vet per 100 gram, waar dat dat bij de volvette variant maar liefst 8 gram is! Wat verder opvalt is dat niet alleen het vetgehalte, maar ook het eiwitgehalte verschilt. Magere kwark levert meer eiwit, maar beduidend minder calorieën. Dit is dus gunstig als je op je gewicht let.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Je zult je vast ook wel eens hebben afgevraagd, waar het verschil nu zit in een “ gewone” kwark en een “ Franse” kwark. Nou…. eigenlijk niets. De benaming “ FRANSE” kwark is voornamelijk afgeleid van het feit dat kwark oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, waar het FORMAGE FRAIS ( verse kaas ) heet.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Optimel magere kwark met magere yoghurt is heerlijk fris en vol van smaak. De producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed.
Hoeveel kwark je dan het beste kunt eten voor het slapen gaan? De aanbevolen hoeveelheid is om een portie van 250 gram tot 500 gram te nuttigen, zodat je in elk geval voldoende eiwitten binnen hebt voor de nachtrust.
Kwark wordt nu gemaakt van (soms magere)koemelk met toegevoegde yoghurtbacteriën. Om kwark 'voller' te maken wordt er room toegevoegd. Aan Griekse yoghurt wordt bijvoorbeeld behoorlijk wat room toegevoegd. Het vetpercentage daarvan ligt daarom beduidend hoger.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Fage Total Griekse yoghurt 5% vet. Katharos Yoghurt Grieks naturel 0% vet. De Zaanse Hoeve Yoghurt Griekse stijl 2% Vet. Milsani Griekse Stijl (Aldi)
Je vult een kommetje met ongeveer 100 gram Griekse yoghurt. Je kiest wat noten en zaden uit om te eten. Deze kan je met een deegroller grof wat kleiner maken. Dan strooi je deze noten en zaden met een snufje kaneel over de yoghurt.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.