Maar je moet rekening houden met het feit dat het water 's nachts opnieuw afkoelt en altijd 1 °C tot 2 °C verliest, welk verwarmingssysteem je ook hebt. Dat betekent concreet dat je netto per dag maar 2 °C of 3 °C overhoudt en het lang kan duren voor je zwembad de gewenste temperatuur van 27 °C heeft bereikt.
een zwembad verliest zonder afdekking per m2 evenveel warmte als geproduceerd wordt door een verwarming van 300W. een zwembad van 4 x 8m zonder afdekking verdampt jaarlijks 28.000 liter. een bad van 4 x 8m zonder afdekking verliest tijdens de opwarmfase een kleine 10.000Watt in energie.
Openbaar binnenzwembad (subtropisch zwemparadijs): 27-28°C. Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
De ideale temperatuur voor je buitenzwembad
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
Blijf niet te lang in het water
Kou verdooft, ga dus op het moment dat je in het water bent niet af op het gevoel. Ga daarom de eerste paar keren echt niet langer dan 1 minuut zwemmen. Dit kun je uiteraard opbouwen door er steeds 15 seconden bij te doen. Let er dan ook op hoe je je de rest van de dag voelt.
In de subtropische baden is het altijd 30°C of meer. In de kinderbaden met speeltuin is het zelfs 34°C, heerlijk warm water voor uren waterpret. In de sportbaden hanteert LAGO een watertemperatuur van 27 tot 28°C om het zo aangenaam mogelijk te maken voor elk type zwemmer.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
Maar dat duurt maar heel kort. Het is dus best lastig om het exacte vriespunt van zuiver water aan te wijzen. Maar de onderzoekers denken dat het gelukt is. Ze moeten concluderen dat zuiver water bij -48 graden Celsius bevriest, zo meldt het blad Nature.
Leg enkele extra chloortabletten in de skimmermandjes. Geef een goede chloor-choc net voor uw vertrek. Ligt uw zwembad in een boomrijke omgeving, doe dan net voor uw vertrek preventief een dosis anti-alg in het zwembadwater. Door al deze maatregelen zal u bij thuiskomst weer snel van uw zwembad kunnen genieten!
Stroomkosten voor een zwembad
Dit verbruikt gemiddeld 4 Kw per dag. Dit komt neer op € 1,00 per dag (gemiddeld zwembad). De kosten voor de verlichting zijn gelukkig een stuk lager, zeker nu met de opkomst van de LED lampen.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Plotse afkoeling kan ook zorgen voor hartfalen. Er is ook gevaar voor onderkoeling wanneer je langer dan 30 minuten in koud water ligt."
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
Koud douchen, de voordelen:
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.