Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Als u even last heeft van stress, voelt u spanning in uw lichaam. Bijvoorbeeld bij een naderende deadline of in een gevaarlijke situatie. Uw lichaam maakt adrenaline aan, uw ademhaling versnelt, en uw bloeddruk en hartslag stijgen.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Je lichaam kan niet goed herstellen en je bent minder scherp, wordt sneller boos en slaapt slechter. Je kunt ook meer moeite krijgen met dingen onthouden of met nieuwe dingen leren. Ook de gebieden die ingewikkelde denkfuncties, zoals aandacht, plannen en beslissen aansturen, hebben onder stress te lijden.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Je bloeddruk en hartslag stijgt, je ademhaling versnelt en je lichaam maakt adrenaline aan. Als het 'gevaar' voorbij is – of je hebt de taak voltooid – komt je lichaam weer tot rust en moet je herstellen. Na de stressvolle situatie, herstelt de balans tussen de draagkracht en draaglast weer.
Emotioneel. prikkelbaarheid, snel geïrriteerd zijn, je gespannen en onrustig voelen, snel emotioneel reageren, snel huilen, agressiever of impulsiever gedrag vertonen, sombere of pessimistische gedachten hebben,…
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Er zijn verschillende oorzaken waar je hoofd zo onrustig aanvoelt. Dit kan onder ander zijn door het werk, stress, prestatiedruk, teveel prikkels, slaapgebrek, angst of emotionele disbalans. Het is goed om deze klachten heel serieus te nemen om erger te voorkomen.
Zo kunnen lichamelijke klachten bij stress bestaan uit: hoofdpijn, spierpijn, een frozen shoulder, Tinnitus, hartkloppingen, slaapproblemen en vermoeidheid.
Melatonine is het slaaphormoon dat het Slaap-Waakritme reguleert. Het hormoon Melatonine zorgt ervoor dat je vermoeid raakt om in slaap te vallen. Om melatonine goed te laten stromen is sfeer, gedempt licht, veiligheid, vertrouwen en zo min mogelijk afleiding belangrijk.
Het antwoord daarop is ja. Stress zorgt ervoor dat je sneller ouder wordt, met als gevolg dat je ook sneller grijs wordt. Kijk maar eens om je heen of in de spiegel. Mensen die goed met stressvolle situaties om kunnen gaan, zien er dan ook gemiddeld minder oud uit.