"Geweld is toegestaan, jezelf en je eigendommen mogen verdedigd worden? Maar wij adviseren om het niet te doen!" De wet schrijft voor dat je jezelf en je eigendommen mag verdedigen, echter, het moet in verhouding staan tot het strafbare feit van de inbreker.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Hou inbrekers op afstand met buitenverlichting. Een goede manier om inbrekers af te schrikken, is met buitenverlichting met een bewegingssensor. Ex-inbreker Evert Jansen legt uit waarom je het beste kunt kiezen voor sensorverlichting: “Stel dat je op vakantie gaat en je zet de vaste verlichting aan.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
Bijna 50% van de inbrekers komt binnen een jaar terug. Een mogelijke verklaring dat daders van de eerste inbraak terugkeren, is waarschijnlijk omdat ze de weg kennen, weten wat er te halen valt en hopen dat je nieuwe laptops en televisies hebt gekocht nadat ze de vorige keer gestolen zijn.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
"Geweld is toegestaan, jezelf en je eigendommen mogen verdedigd worden? Maar wij adviseren om het niet te doen!" De wet schrijft voor dat je jezelf en je eigendommen mag verdedigen, echter, het moet in verhouding staan tot het strafbare feit van de inbreker.
pijlen en pijlpunten. messen met meerdere snijkanten. luchtdrukwapens. zelfverdedigingswapens, zoals pepperspray of traangas.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Eén op de zes Nederlanders heeft een wapen of een ander voorwerp ter verdediging in de slaapkamer liggen voor het geval ze verrast worden door een inbreker. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Ipsos in opdracht van een verzekeraar.
"Het zijn jongens die verslaafd zijn, zich vervelen of kicken op geld omdat hun vrienden dat ook hebben. Ze pakken een auto, rijden door de wijk en kijken waar ze een kraakje kunnen zetten." Kleine details kunnen bepalen of deze personen een poging willen wagen.
Veel inbrekers gaan heel goed voorbereid op pad. Ze selecteren een bepaald huis, wete hoe snel en gemakkelijk ze binnen kunnen komen. Wat er binnen allemaal voor de grijp ligt, maar ook wat ze buiten kunnen mee nemen. Ook schatten ze in hoe snel ze weer weg kunnen komen.
Aangifte doen van inbraak in huis
Om slachtofferschap te voorkomen stelt de politie alles in het werk om inbraak tegen te gaan. Zo brengt de politie misdaad in kaart. Op deze kaart staan alle woninginbraken en pogingen daartoe in de afgelopen drie maanden.
Ieder jaar vinden van november tot en met februari dan ook de meeste woninginbraken plaats. Met een piek rondom de feestdagen, als veel mensen van huis zijn. In de grafiek hiernaast zie je dit duidelijk terug. Gelukkig kan je zelf al best wat doen om te voorkomen dat een inbreker bij jou binnenkomt.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires. Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken.
De veiligste manier om contant geld te bewaren in huis, is in een kwalitatieve kluis. Dit betreft een kluis die niet kan worden meegenomen bij inbraak en die niet kapot gaat bij brand. Je hebt dus robuuste brandwerende kluizen nodig. Mocht er brand uitbreken, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.