In 2050 of eerder, moet Shell een CO2-neutraal energiebedrijf zijn.In 2025 wordt er gestopt met het financieren van onderzoek voor het zoeken en winnen van olie en gas.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van 'de Koninklijke' want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.
Duurzaamheid bij Shell houdt in het op verantwoorde wijze leveren van energie, rekening houdend met mensen, hun veiligheid en het milieu. Dit is het grondbeginsel van onze bedrijfsactiviteiten.
Het bedrijf profiteert van de aanhoudend hoge prijzen voor olie en gas. Onder meer de raffinage van olie levert meer geld op, zo'n 1 miljard dollar meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. "Onze winsten zijn zeer aanzienlijk.
Enkele jaren later gaan de twee bedrijven samen: zestig procent van de aandelen komt in handen van de Koninklijke, de overige veertig procent is voor de Britse tak. In 1907 is het samengaan een feit. De Koninklijke Shell Groep houdt twee hoofdkantoren: een in Den Haag, een in Londen.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Vorig jaar kregen de aandeelhouders van Shell nog een dividend, van in totaal 0,5555 euro per aandeel. Die winstuitkering zou jaarlijks met 4 procent worden verhoogd, tot het punt dat de schuld van Shell naar 65 miljard dollar zou zijn gedaald. Dat punt is nu al bereikt.
Shell gaat voor het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is al Brits qua ondernemingsvorm, maar het hoofdkantoor zit officieel nog in Den Haag en Shell heeft Nederland als vestigingsplaats voor de belastingzaken. Dat verandert als dit plan doorgaat, dan valt Shell namelijk onder het Britse belastingstelsel.
De oorzaak van die enorme ommezwaai is simpel, Shell profiteerde volop van de hogere prijzen voor olie en gas. Met name die laatste brandstof speelt een grote rol, omdat Shell zich langzaam afkeert van olie en meer investeert in gas en duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
Shell wordt geknecht door haar aandeelhouders en heeft aangegeven vast te houden aan haar dividend politiek. De waarde van het aandeel is naar de inschatting van de aandeelhouders nog steeds het grootst als Shell vasthoudt aan de huidige koers van olie en gaswinning.
Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc. (7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Wenst u aandelen van Royal Dutch Shell te kopen, geef dan de voorkeur aan het A-aandeel, dit om verscheidene redenen. Vooreerst noteert het aandeel in euro en niet in Britse pond. Bijgevolg hoeft u geen wisselkoerskosten te betalen en loopt u geen wisselkoersrisico.
Welke aandelen 2022? Bedrijven met een goede omzet en winst zijn de beste aandelen voor 2022. Voorbeelden van bedrijven met een sterke en stabiele omzet zijn: Berkshire Hathaway, Alphabet, Mastercard, Mondelez international en Unilever.
Daarmee bedoelt men niets anders dan de koers die het aandeel volgens de analist binnen een bepaalde termijn – die over het algemeen niet verder ligt dan enkele maanden of hooguit een jaar – zal bereiken.
"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland, vanwege de Russische inval in Oekraïne.
Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt.