Een vlooienbeet herken je aan een typisch rood bobbeltje met centraal een klein, bloedkleurig puntje. 1 vlooienbeet valt wel mee, maar vaak bijten vlooien met meer tegelijk. Dit kan voor een geprikkelde huid zorgen. Gelukkig zijn vlooienbeten in Nederland meestal onschuldig en verdwijnen ze na een aantal dagen vanzelf.
Vlooienbeten: hoe lang blijven die zichtbaar? Jeukende plekken verdwijnen normaal gesproken binnen enkele weken.
Vlooienbeten bij mensen zijn in principe niet gevaarlijk, tenzij mensen allergisch zijn voor vlooien. Dit leidt tot extreme jeuk, uitslag over je gehele lichaam of eczeem. Vlooien en gezondheid gaat dus niet altijd goed samen.
Hoe ziet een vlooienbeet bij mensen eruit? Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
Eén beet is nog niet zo erg, maar meestal blijft het niet bij eentje. Zeker bij thuiskomst na een vakantie, waarin de vlooien zich lekker in de warmte en in alle rust hebben kunnen vermenigvuldigen, kun je besprongen worden door een hele plaag.
Een dier met een vlooienallergie reageert al zeer heftig op één vlooienbeet; soms ontstaat dan wel tot drie weken lang enorme jeuk. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om vlooien uit de buurt te houden.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur. Deze zijn een stukje lastiger te herkennen, maar minstens zo vervelend. Ze kunnen namelijk gemakkelijk uit de vacht vallen en op het tapijt of in dekens terecht komen en zo voor een plaag zorgen.
Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Vlooieneitjes herkennen
Bij voorkeur in de vacht van een hond of kat. De meeste eitjes vallen echter snel uit de vacht. Ze liggen dan overal waar de gastheer heeft gelopen, binnen of buiten. Door hun afmeting en kleur zijn de eitjes helaas moeilijk met het blote oog te zien.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen. Maar als een vlo dus alleen een mens heeft als enige voedselbron kan hij zich niet voortplanten.
Het ganse huis vlovrij houden is mogelijk door regelmatig en grondig te reinigen. Verder moeten huisdieren heel het jaar door een behandeling krijgen. Vlooien bijten tot slot niet door kleding, dus het dragen van shirts met lange mouwen, lange broeken en sokken voorkomt eveneens beten.
Dieren die besmet zijn met vlooien hebben baat bij een Dreftbad. De sterk oppervlaktespanningverlagende werking van Dreft zorgt dat de vlo tot in alle kiertjes van het vlooienlijf kletsnat wordt, waardoor ze spoedig verdrinken, en niet gered worden door de luchtbel om hen heen.
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten. Hoelang leeft een vlo en hoelang is zijn cyclus? Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn.