Een aantal medicijnen kan daarbij helpen. Campral® (acamprosaat) maakt dat je minder drang naar alcohol voelt en kan voorgeschreven worden om herval te voorkomen. Het effect begint meestal pas na een drietal weken. Silencro® (nalmefeen) vermindert eveneens de behoefte aan alcohol.
Zuchtremmers of antitrekmiddelen
Deze middelen verminderen de behoefte aan alcohol. Het kan dus drinkgedrag beïnvloeden en terugval voorkomen. Beide middelen moeten op regelmatige basis worden ingenomen. Tenslotte is er sinds 2013 ook het medicijn nalmefene op de markt.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Waarop moet u letten met eten, drinken en alcohol? Voedsel heeft invloed op de hoeveelheid acamprosaat die in het lichaam wordt opgenomen. Toch moet Campral tijdens het eten worden ingenomen omdat het dan beter verdragen wordt. Gelijktijdig gebruik van Campral en alcohol heeft geen wisselwerking tot gevolg.
De ziekte alcoholverslaving behandelen
Mensen met ernstige stoornissen in alcoholgebruik hebben vaak langdurige behandeling nodig. Sommige medicijnen, zoals Disulfiram of Acamprosaat, kunnen helpen bij het herstel van alcoholverslaving, maar geen enkele medicijn kan alcoholverslaving volledig genezen.
Hoe scheiden van een alcoholist
Dan is het nodig om afstand te nemen. We kunnen de scheiding in samenspraak regelen. Een voorwaarde is wel dat je nuchter bent als de gesprekken gevoerd worden. Indien dat niet mogelijk is dan kan voor je partner een vertegenwoordiger ingeschakeld worden.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
De één heeft er meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
Bij alcoholisme of overmatig alcoholgebruik kunnen zich uiteenlopende symptomen voordoen. Op deze pagina vind je de belangrijkste symptomen die wij zien. Sombere, nerveuze, paniekerige, angstige en depressieve gevoelens komen veel voor bij een alcoholverslaving. Daarnaast kunnen ook lichamelijke klachten voorkomen.
Het ervaren van trek duurt zelden langer dan 30 minuten. Als je die tijd uitzit is de ergste trek verdwenen. Houd er wel rekening mee dat het gevoel van trek nog gedurende een aantal maanden op kan komen. Na een tijdje wordt het vanzelf minder.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Drugsgebruikers liegen vaak omdat ze zich ervoor schamen en hun drugsgebruik geheim willen houden voor hun omgeving. Ook gaan ze meer over de gevolgen van hun drugsgebruik liegen, zoals problemen op het werk en financiële problemen.
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt.
Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving. De omgeving speelt een grote rol bij alcoholgebruik.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Thuis of in een kliniek. Je kunt zelfstandig thuis afkicken, met hulp van een verpleegkundige of huisarts, maar ook in een VNN-kliniek. Het afkicken in onze kliniek kan een aantal voordelen voor je hebben.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
In geval u bemerkt dat Campral te sterk of juist te weinig werkt, raadpleeg dan uw arts of apotheker. De aanbevolen behandelingsduur is 1 jaar. De behandeling met Campral moet zo snel mogelijk na de ontwenningsperiode gestart worden. Mocht u toch kortdurend alcohol gebruiken, dan Campral gewoon doorgebruiken.
Voor volwassenen tot 60 kg is de dosering 4 tabletten Campral per dag. Neem de tabletten in tijdens de maaltijd en wel als volgt: 2 tabletten 's morgens, 1 tablet 's middags en 1 tablet 's avonds. maaltijd en wel als volgt: 2 tabletten 's morgens, 2 tabletten 's middags en 2 tabletten 's avonds.