Knuffel of zoen niet met anderen tijdens de koortslip periode. Deel geen glazen, bestek of ander servies met anderen. Deel geen handdoek of tandenborstel met anderen. Leen je lippenzalf niet uit aan een ander.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. U kunt het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.
Zoen, bef of pijp dus even niet als je een koortslip hebt, maar wacht totdat alle klachten helemaal verdwenen zijn.
De koortslip pleister zorgt ervoor dat je lipblaasjes afgedekt worden. Hierdoor wordt de kans op verdere infectie middels de wondjes verminderd. De pleister zorgt namelijk dat bacteriën en water worden afgestoten. Ook reduceert het de vorming van korstjes.
In de actieve fase van de koortslip is de kans op besmetting het grootst. Deze fase herkent u aan blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes. Besmetting vindt plaats door contact met het vocht uit de blaasjes. In dit vocht zit namelijk het virus.
Besmettelijkheid koortslip
Na besmetting ontstaan er blaasjes: gemiddeld na vier dagen, maar dit kan ook variëren en dus na twee tot twaalf dagen zijn. Vervolgens is de koortslip ongeveer een week lang besmettelijk voor anderen, totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn ingedroogd.
Een koortslip gaat vanzelf weer weg. Raak je koortslip niet aan en krab de blaasjes niet open. Doorprikken is ook niet verstandig. Laat de koortslip vooral met rust.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Wil je het genezingsproces versnellen, dan doe je er goed aan om direct vanaf het begin dat je de koortslip voelt opkomen een antivirale crème te smeren. Het idee hierachter is dat deze de uitbraak beperkt. Echter bij veel mensen blijkt dit niet zoveel te doen. Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf.
Wanneer iemand een koortslip heeft kan het ook via speeksel of orale seks worden overgedragen op de geslachtsorganen. Andersom kan het virus ook een koortslip veroorzaken door oraal seksueel contact. Condooms maken de kans op herpesoverdracht kleiner, maar beschermen niet 100%.
Een SOA oplopen door te zoenen, kan dat? Ja, dat kan. Zonder dat je symptomen hebt, kun je het herpesvirus in je mond hebben en met het speeksel dit virus op je (seks)partner overbrengen. Ook kun jij of degene met wie je (tong)zoent, alhoewel de kans klein is, de SOA gonorroe of syfilis overdragen.
Doordat de pleisters tegen wrijving beschermen, zijn ze ideaal om te gebruiken bij schoenen die wrijving veroorzaken - één van de hoofdoorzaken van blaren. Dankzij de kleef-technologie van Hansaplast blijft de grote blarenpleister tot wel 48 uur lang goed zitten.
- De Compeed Patch Invisible tegen koortsblaasjes moet dag en nacht blijven zitten tot het blaasje genezen is. Een pleister laat na ca. 12 uur vanzelf los en moet dan door een nieuwe worden vervangen.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Remedie 3 tegen een koortsblaasje: tandpasta
Om je koortsblaasje te laten drogen en genezing te bevorderen, kan een beetje witte tandpasta nuttig zijn. Laat het de hele nacht op het blaasje zitten en spoel de volgende ochtend af.
Besteed aandacht aan de balans tussen arginine en lysine.
Door de inname van arginine en lysine in balans te houden, kan je gezond blijven én de kans op een koortslip verminderen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine zijn noten, zaden, volle granen, knoflook, chocolade, rozijnen en bosbessen.
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Je krijgt dan een blaasje op je huid. Als dit blaasje geneest, wordt het een korstje.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Het plekje kan beginnen bloeden en zo nog virusdeeltjes verspreiden. Na een tweetal weken is het plekje volledig genezen en is het virus niet meer besmettelijk. Nu je weet hoelang een koortslip besmettelijk is, kan je een besmetting bij de risicogroepen beperken.
De besmettelijkheid van een koortslip begint al vóór het zichtbaar worden van de blaasjes. De incubatietijd is 2-12 dagen, met een gemiddelde van 4 dagen. In de fase van blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes met het virusvocht, is de kans op besmetting het grootst.