Als de cruise control niet meer werkt, hoeft dit niet altijd een ingewikkelde oorzaak te hebben. Zo is het verstandig om de accupool voor een korte tijd los te koppelen en het na het aankoppelen nog eens te proberen. Doordat het systeem voor korte tijd spanningsloos is geweest wordt deze automatisch gereset.
Het grote nadeel van cruise control is dat het je risico op een ongeval vergroot, omdat het je aandacht en reactiesnelheid beïnvloedt. Onderzoek toont aan dat vrachtwagens die inrijden op de staart van een file, vaak met cruise control aan het rijden waren.
Hoe werkt 'ie? Aan de voorzijde van de auto, bijvoorbeeld in de bumper of binnenspiegel, zit een sensor die meet de afstand tot je voorligger en zijn snelheid. Deze sensor stuurt de informatie naar een computer en vergelijkt die met de ingestelde snelheid en berekent een veilige volgafstand.
Heeft je auto geen cruise control en wil je dat graag laten inbouwen? Reken dan op een bedrag van zo'n € 700.
Schakel de schakelaar naar On of beweeg de pook aan de stuurkolom naar On. Dit zet het systeem aan. Let op, omdat er nog geen snelheid is ingesteld werkt het nog niet. Zodra je op de gewenste snelheid bent schakel of klik je naar SET, hiermee gaat de Cruise-controle aan en ook gelijk naar de ingestelde snelheid.
Met de cruise control (aan) rij je automatisch met een gelijkmatige snelheid en rij je tot wel zo'n 5% zuiniger op de snelweg.
Elk nieuw automodel en -type heeft vanaf dit jaar een ACC of adaptive cruise control. Vanaf 2024 verplicht Europa de autoconstructeurs om die functie ook in alle nieuwe auto's te plaatsen. Het slimme systeem is een absolute must-have voor wie inzet op veiligheid.
Een snelheidsbegrenzer (Speed Limiter) is te beschouwen als een omgekeerde cruisecontrol – u regelt de snelheid met het gaspedaal, terwijl de snelheidsbegrenzer voorkomt dat u per ongeluk de vooraf gekozen/ingestelde snelheid overschrijdt.
De kosten voor het achteraf inbouwen zijn voornamelijk gebaseerd op het voertuigtype en de leeftijd. Getalenteerde hobbyisten kunnen de installatie ook zelf doen bij relatief nieuwere modellen. Het samenstel dat gewoonlijk cruise control wordt genoemd, is eigenlijk cruise control-systeem (GRA).
Cruise control is een automatische snelheidsregelaar of “cruise controller”. Het is makkelijk bij een lange rit. De cruise-controller is een elektronisch systeem dat de o.a. brandstoftoevoer naar de motor regelt, zodat het gaspedaal tijdelijk wprdt vervangen.
Je kunt zelfstandig gas bij geven, maar dan ga je voorbij aan het nut van de ACC. Bij de meeste auto's kun je het adaptieve deel van de cruisecontrol niet uitschakelen en op normale CC rijden.
Aandacht kan verslappen bij gebruik ACC
En hoe minder instructies, des te groter is de kans dat de alertheid van de bestuurder afneemt. Een ander nadeel van het gebruik van ACC is dat files er door kunnen toenemen. Een ongewenst bijeffect, zo concludeert de ANWB.
Zo werkt Adaptive Cruise Control. Je schakelt de Adaptive Cruise Control in en stelt zelf de snelheid en de afstand tot je voorliggers in. Het systeem scant met een radarsensor de weg en zorgt ervoor dat jij automatisch afremt of versnelt met het verkeer voor je.
Dat cruisecontrol een gevaar op kan leveren in drukke situaties is al eerder erkend in onze buurlanden. Zo is in België het gebruik van cruisecontrol op sommige plaatsen, bijvoorbeeld de ring rond Antwerpen, verboden. Er is zelfs een speciaal bord voor gemaakt. Een verbod gaat VAVDZ te ver.
Op de E313 mogen bestuurders in de richting van Antwerpen de cruise control niet meer inschakelen. Met dit verbod hoopt het Vlaams Verkeerscentrum te voorkomen dat vrachtwagens zouden inrijden op de staart van de files die ontstaan door de werken op de Antwerpse Ring.
Wat is Adaptive Cruise Control? De Adaptive Cruise Control (ACC) is in te schakelen bij een snelheid vanaf 50 km/u. Vanaf dat moment werkt ook de automatische afstandsregeling tot de voorganger. Dit veiligheidssysteem past de snelheid van de auto automatisch aan om een veilige afstand tot je voorligger te bewaren.
€ 389,- incl btw. Cruise-control inbouwset incl montage, deze inbouw bestaat uit: Originele stuurkolomhendel.
Cruise control werkt niet vanzelf, deze zet je via een snelheidsregelaar aan. Deze bevind zich op de hendel aan de linkerkant van het stuur. Heb je jouw snelheid bereikt, zet dan de cruise control aan.
Met een druk op de knop stel je de gewenste- of maximale snelheid in. Vlot op te heffen door 2x met de voet het gaspedaal in de drukken. De bedieningen zijn optioneel met zelfs 2 of 3 voorkeuze-snelheden.
Een begrenzer is de makkelijke naam voor een snelheidsbegrenzer. Je raadt het al, een begrenzer beperkt de snelheid van je scooter op de momenten dat jij dat wil. Dit komt van pas wanneer je opgevoerde scooter harder dan toegestaan rijdt. Je kan de begrenzer inschakelen zodra je politie ziet.
Hoe werkt een snelheidsbegrenzer? Een snelheidsbegrenzer is een systeem dat de maximumsnelheid van een voertuig begrenst. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder niet harder kan rijden dan de maximumsnelheid die is ingesteld. We kunnen onderscheid maken tussen permanente en variabele snelheidsbegrenzers.
Adaptive Cruise Control is een snelheidsregelaar die zijn tempo automatisch aanpast aan de voorganger. Met behulp van een afstandsradar 'ziet' het de auto voor je en anticipeert de auto door automatisch afstand te houden.
Botswaarschuwingssystemen: Systemen die waarschuwen bij dreigend gevaar, maar niet zelf kunnen ingrijpen. Botsinterventiesystemen: Systemen die zelf in kunnen grijpen bij dreigend gevaar. Parkeerassistentie: Systemen die parkeren/manoeuvreren (deels) kunnen overnemen.
Veel voertuigen zijn uitgerust met rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) die de opmaat zijn naar volledig geautomatiseerde voertuigen. Een moderne auto is met de komst van ADAS een stuk technologie geworden, waar software een steeds nadrukkelijker rol speelt.
Parkeersensoren. Rijbaanassistentie. Verbeterde veiligheidsgordels. Vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingssystemen.