Ingevroren groenten zijn goedkoper en worden vaak als minder gezond gezien maar dit is eigenlijk onterecht. Het invriezen is namelijk een hele goede en natuurlijke manier om de kwaliteit van de groenten optimaal te houden.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Groenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel op: Dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine, een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken. Kook altijd in weinig water om vitamineverlies zoveel mogelijk te voorkomen.
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.
In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Groenten Ontdooien
Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien. In het ontdooide vrieswater kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen. Ontdooide en niet gekookte groente opnieuw invriezen is niet aan te raden. De bacteriën die in het dooiwater zijn ontstaan worden namelijk mee ingevroren.
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Vanuit de vriezer direct roosteren
Als je ingevroren groentes wilt roosteren, doe dit dan in een voorverwarmde oven. Het is ook belangrijk dat je de groentesoort voorziet van een laagje olijfolie, zodat ze niet te snel schroeien. Het roosteren mag best bij hoge temperatuur: 230℃ is geoorloofd.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Spinazie bevat voedingstoffen, zoals vitamine A en K, folaat- en foliumzuur en het mineraal Kalium. Daarnaast is spinazie laag in calorieën en bevat het ook nog eens veel vezels. Spinazie is ook geschikt voor een koolhydraadarm-dieet. Zo helpt spinazie je een goed gevoel te geven.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.