De uitstroom van medewerkers, omvat alle zaken die geregeld worden om het dienstverband te beëindigen. Dat kan door ontslag zijn, maar ook bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitstroom kan ruimte geven voor nieuwe instroom, maar eventueel ook bijdragen aan het verlagen van (personeels-)kosten.
Instroom: de juiste match
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
De instroom van werknemers wordt in gang gezet door middel van werving en selectie. In dit traject gaat men op zoek naar nieuwe werknemers die bepaalde functies binnen de organisatie succesvol kunnen vervullen om uiteindelijk de organisatiedoelstellingen te kunnen blijven realiseren.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
HR cyclus: uitstroom – Vertrek van een medewerker
Het derde en laatste element in de HR cyclus is uitstroom. Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als werkgever in goede banen leiden.
De uitstroom van medewerkers, omvat alle zaken die geregeld worden om het dienstverband te beëindigen. Dat kan door ontslag zijn, maar ook bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitstroom kan ruimte geven voor nieuwe instroom, maar eventueel ook bijdragen aan het verlagen van (personeels-)kosten.
Ze worden ook wel de employee journey oftewel de medewerkersreis genoemd. Bij instroom kun je denken aan werving en selectie en bij doorstroom aan het aanbieden van een opleidingstraject. Terwijl uitstroom in het teken staat het afronden van het dienstverband.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Professionals willen niet alleen geld verdienen voor de baas; ze willen ook hun kennis en vaardigheden uitbreiden om zo verder te bouwen aan hun eigen carrière. Biedt jouw organisatie nauwelijks doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden? Dan kan dat een reden zijn voor een hoog personeelsverloop.
Communiceer met je personeel
Ondoorzichtig handelen daarentegen zorgt voor een hoog verloop, omdat medewerkers zich niet verbonden voelen. Maar communiceren is natuurlijk tweerichtingsverkeer: luister hierbij ook goed naar wat je medewerkers zelf zeggen en doe ook echt iets met de signalen die zij afgeven.
Wat is een HR Cyclus? De HR Cylcus omvat alle momenten waarop jij en je medewerker met elkaar spreken over doelen en prestaties. Je medewerker krijgt de mogelijkheid zich te ontwikkelen op een manier die bij hem past. En tevens past bij de bedrijfsstrategie.
Personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid, namelijk het deel dat direct betrekking heeft op het personeel. Personeelsbeleid is het geheel van maatregelen gericht op arbeid dat helpt de organisatiedoelstellingen te verwezenlijken.
3 Wat is stroombeleid? Stroombeleid omvat het aantrekken, inzetten, ontwikkelen én op het juiste moment afscheid nemen van medewerkers. Dit wordt meestal aangeduid als het managen van de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
Dit is een gemiddelde, medewerkers op een lager niveau zijn minder duur om te vervangen dan medewerkers in posities die heel complexe vaardigheden of specialistische training vereisen. De kosten voor verloop kunnen volgens de onderzoekers variëren van 6 procent van een jaarsalaris tot wel 213 procent.
Ongewenst personeelsverloop, in het geval van hoge prestaties en lastig overbrengbare kennis word er gesproken over ongewenst/disfunctioneel personeelsverloop. Gewenst personeelsverloop, bij lage prestaties en weinig overbrengbare tastbare kennis is er spraken van gewenst/functioneel personeelsverloop.
Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot ongewenst verloop. Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen.
Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Bij natuurlijk verloop vertrekt een medewerker vanwege een tijdelijk contract, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Vervroegde pensionering kan hier ook onder vallen. Bij vrijwillig vertrek ligt het initiatief bij de werknemer.
Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
De horeca kampt met een groot personeelstekort. En dat is niet alleen een Nederlands probleem, ook werkgevers in andere (vakantie-)landen in Europa zijn driftig op zoek naar personeel. Eerst de situatie in Nederland: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector waar de meeste vacatures te vinden zijn.
Tips om aan nieuw personeel te komen:
Gebruik je persoonlijke en zakelijke netwerk en ook dat van je (oud)medewerkers. Veil de werkzaamheden als opdracht aan zzp'ers. Organiseer samen met andere mkb-ondernemers het werven en uitwisselen van personeel. Zet je vacature uit bij het UWV en de Sociale dienst.
Instroom omvat de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Met de juiste werving- en selectiemethodes kunt u de meest geschikte kandidaat voor de organisatie vinden. Nadat de kandidaat is aangenomen, wordt deze ingewerkt voor de functie die hij of zij gaat vervullen.
In het kort zijn er 3 instrumenten ofwel pijlers; instroom, doorstroom en uitstroom. HR instrumenten worden ook wel HRM- of personeelsinstrumenten genoemd.
Denk hierbij aan HR instrumenten als een wervingsplan, een strategische personeelsplanning en het inwerken en coachen van nieuw personeel (onboarding).