waar de luchtbel zit is de bovenkant. met de luchtbel naar boven dus als je ze rechtopstaand gaat uitbroeden.
Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit tussen eiwit en eischaal een 'luchtkamer'. Pas gelegde eieren hebben geen luchtkamer, die ontstaat pas tijdens het afkoelen. De luchtkamer is levensnoodzakelijk voor kuikens.
Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.
Een ei heeft twee van deze hagelsnoeren. Ze zitten bevestigt aan beide kanten van de eidooier en aan de schil. Zo houden de chalazas de dooier vast aan de schaal zodat deze in het midden van het ei blijft zitten. Het ziet eruit als een elastische, witte, navelstreng-achtige draad en zit in ieder ei.
Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Anatomie. De schaal vormt de buitenkant van het ei. De schaal van een kippenei is ongeveer 0,3 mm dik. De schaal is poreus voor zuurstof en kooldioxide.
Een eiwit dat troebel is of een gele of groene tint heeft, wordt veroorzaakt door koolstofdioxide die niet genoeg tijd heeft gekregen om door de schil van het ei naar buiten te gaan. Dit komt veel voor in erg verse eieren.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
De dooier bestaat voor maar 50% uit water en bevat 16% proteïnen en 32% vetzuren (waaronder lecithine, een belangrijke emulgator). De rest is cholesterol (1,3%), vitaminen (één van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat) en mineralen.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.