Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig.Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
Er zitten veel mineralen in; honderd gram pijnboompitten bevat ruim de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan en koper. Ook bevatten pijnboompitten een flinke dosis fosfor, ijzer, magnesium en zink. In mindere mate zitten er kaliumzouten in. In pijnboompitten zitten relatief veel proteïnen.
Vanaf: € 3,50. 50 Gram 180 Gram 500 Gram 1 KG.
Als je het risico niet wilt lopen, dan kan je het best de Italiaanse pijnboompitten kopen. Meestal staat het op de verpakking waar ze vandaan komen. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn én moeilijker te vinden. Als je toch de Chinese voorgeschoteld krijgt, kan je letten op het uiteinde van de pitten.
De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten. Je kunt zelfs pesto maken die is gebaseerd op voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals wortelbladeren.
Door de combinatie geven de pompoenpitten iets extra aan deze gerechten. Pompoenpitten zijn ook erg lekker in pesto. Je vervangt dan de pijnboompitten door pompoenpitten.
De pijnboompit is het zaad van een den (Pinus). Er zijn ongeveer twintig dennensoorten waarvan de zaden groot genoeg zijn om geoogst te worden voor de verkoop. De pitten die in de handel zijn komen van vier verschillende dennensoorten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pijnboompitten zijn als ze geroosterd zijn veel lekkerder van smaak. Ongeroosterd zijn ze namelijk smaakloos en flauw. Door de pitten te roosteren krijg je een mooie, egale bruining. Wel moet je goed op blijven letten, want soms zit er maar een minuut tussen ongaar en verbrand.
Hou de koekenpan scheef zodat de olie en de pitten goed gemengd worden. Tijdens het bakken continue de pitten omscheppen. Als de olie begint te borrelen, haal je de pan van het vuur. Laat de pitten nog 30 seconden in de olie staan, en laat de pijnboompitten daarna uitlekken op keukenpapier.
Doordat deze oogst erg arbeidsintensief is en de bomen traag groeien, is de prijs van pijnboompitten hoog. Wat is de houdbaarheid van pijnboompitten: Bewaar de pijnboompitten op een koele, droge plek en niet in direct zonlicht, in een gesloten verpakking. Zo zijn ze wel 12 maanden houdbaar.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buik- pijn, spugen, diarree. Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat benauwdheid, vermin- derd bewustzijn.
Voedingsstoffen. Pesto beschikt over vitamine A. Vitamine A helpt bij het behouden van een goed gezichtsvermogen, gezonde huid en tandvlees en is het betrokken bij de weerstand. Naast vitamine A zit er ook vitamine C in pesto.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Zet het vuur middel-laag en doe de pitten in de pan. Schud de pan regelmatig, zodat de pijnboompitten aan alle kanten geroosterd worden. Blijf dit doen totdat de pitten licht van kleur beginnen te veranderen. De pitten gaan van blank, naar bruin en daarna, wanneer je niet oplet, ook heel snel naar zwart (verbrand).
Verspreid de pijnboompitten over een met bakpier beklede bakplaat en rooster ze 5-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep elke 2 minuten om. Haal de pijnboompitten zodra ze de juiste kleur hebben onmiddellijk van de plaat en leg ze op een bord. Zo voorkom je dat ze doorgaren.
Laat de dennenappels in de zon drogen tot de dennenappels open springen en de donker gekleurde zaden (met daarin de pijnboompitjes) geoogst kunnen worden. Je kunt ook onder een dennenboom een kleed leggen en de boom voorzichtig heen en weer schudden. De bruine langwerpige zaadjes vallen dan als vanzelf uit de boom.
Pijnboompitten invriezen is mogelijk, ze blijven dan ingevroren ongeveer 6 maanden goed. Ontdooien bij voorkeur in de koelkast, zodat de noten harder blijven.
De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam 'Pinus'. De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pitten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In noten zitten veel gezonde vetten (zoals omega 3), vitamines en mineralen. Om deze niet mis te lopen, kun je noten vervangen door pitten en zaden. Deze bevatten namelijk ongeveer dezelfde voedingsstoffen. Natuurlijk kan je een handje zaden of pitten zo eten, net als een handje noten.
Ze tolereren ook vaak pijnboompitten, dat zijn geen noten maar zaden. Hoewel men kokosnoot een noot noemt, toleert de overgrote meerderheid van de nootallergische personen zonder moeite kokosnoot.
De pijnboom groeit in het Europese laagland en gebergte tot een hoogte van 2100 m. Hij is winterhard en groeit soms op extreme plaatsen (b.v. stuifzanden).