De rechtspraak definieert de zware fout ex artikel 301, § 2, tweede lid BW als een ernstige, zwaarwichtige, eenmalige of opeenvolgende tekortkoming door een echtgenoot, die aan de basis ligt van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Ga daarom na of je recht hebt op een bijstandsuitkering, partneralimentatie, kinderalimentatie en pensioen. Om problemen te voorkomen kun je het beste samen met een scheidingsdeskundige de hoogte van de alimentatie en het pensioen vaststellen.
Als je uit elkaar gaat, dan verandert het recht op AOW, bijstand en andere uitkeringen. Geef zo snel mogelijk aan de uitkeringsinstantie (UWV, SVB, Gemeente) door dat jullie uit elkaar zijn. Heb je geen of nauwelijks inkomen na de scheiding en weinig vermogen? Misschien kom je dan in aanmerking voor bijstand.
Jij wilt scheiden, maar je partner niet. Dan kun je scheiden zonder toestemming van je partner. Het antwoord is dus ja: scheiden zonder toestemming van de andere partij is mogelijk. Wanneer je op deze manier wilt scheiden, dien je samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.
In de praktijk betekent het alle twee dat jullie uit mekaar gaan, maar een echtscheiding veronderstelt een huwelijk en een scheiding niet. Wanneer mensen die gehuwd zijn uit mekaar gaan, dan gebeurt dat via een echtscheiding en heb je de keuze tussen een EOT en een EOO.
Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting.Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht.
Kan je partner een scheiding tegenhouden? Een andere vraag die mij regelmatig wordt gesteld is: “Kan mijn partner de scheiding tegenhouden?” Het antwoord daarop is nee. Wanneer goed onderbouwd is dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is, zal de rechter instemmen met het eenzijdige verzoek om te scheiden.
In de meeste gevallen is het mogelijk om alsnog samen aan tafel te komen en te kiezen voor mediation als de beste oplossing. Mediation biedt beide partijen de mogelijkheid om de uitkomst van de scheiding zelf te bepalen, in plaats van een rechter die dit beslist.
Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt. Uw advocaat dient het dient het verzoekschrift voor de scheiding in bij de rechtbank. Lees meer informatie over een scheiding en wat er bij komt kijken (Rechtspraak.nl.)
Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel. Was je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, beperkte gemeenschap van goede of had je een samenlevingscontract? Dan hebben jullie vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet.
Ook wanneer de situatie in de relatie uitzichtloos is, kan het moeilijk zijn om uit elkaar te gaan. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld: angst voor eenzaamheid, financiële achteruitgang wanneer je uit elkaar gaat en een andere leefomgeving. Ook dat kunnen overwegingen zijn bij scheiden of blijven.
Je loopt dus vrijwel dezelfde stappen door als bij een definitieve scheiding. De financiële gevolgen zijn dan ook gelijk aan die van een officiële scheiding. Dus ook bij deze vorm van scheiden gaan jullie het koophuis, de inboedel, de hypotheek, het pensioen, jullie vermogen en schulden met elkaar verdelen.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.
Als uw ex-partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning zult u, kortom, nakoming van de afspraken in het echtscheidingsconvenant of een machtiging tegeldemaking kunnen vorderen.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht.Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren.
De partneralimentatie stopt pas als het jongste kind 12 jaar is geworden. Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Bij welke leeftijd mogen kinderen nu zelf kiezen bij een echtscheiding? In Nederland hebben kinderen vanaf 12 jaar het recht om hun mening te geven over bij welke ouder ze willen wonen na een echtscheiding.
De hoofdregel is dat ouders die tijdens het huwelijk kinderen krijgen gezamenlijk gezag over hun kinderen hebben. Sinds 1 januari 1998 behouden de ouders ook na de ontbinding van het huwelijk samen het ouderlijk gezag over de kinderen. Dit houdt in dat u samen alle belangrijke beslissingen over de kinderen moet nemen.