Dit komt doordat asbestvezels een bijna verwaarloosbaar gewicht hebben. Naast hun lichte gewicht hebben de asbestvezels aerodynamische eigenschappen. De combinatie van deze twee kwaliteiten zorgt ervoor dat asbest onder ideale, dat wil zeggen droge, omstandigheden in principe eindeloos lang in de lucht kan blijven.
Bovendien is er bij asbest een 'latentietijd' van gemiddeld 40 jaar tussen blootstelling en ziekte. Dat wil zeggen dat eventuele ziekteverschijnselen pas vast te stellen zijn gemiddeld 40 jaar na het inademen van vrije asbestvezels.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
De kans dat je hier ziek van wordt is heel erg klein. De kans dat je kanker krijgt, wordt pas groter als je vaak (maanden tot jaren) en veel asbestvezels inademt. Van asbest kun je longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker van krijgen.
Er zit een lange tijd tussen het inademen van asbestvezels en het krijgen van kanker, gemiddeld ongeveer 40 jaar. Hierdoor neemt het aantal mensen met kanker door asbest nog steeds toe. Iemand die zijn hele werkzame leven veel asbestvezels inademt, loopt een groot risico op kanker door asbest.
Asbesthoudende materialen zoals golfplaten knappen bij een brand kapot. Gebeurt dit, dan komen er asbestvezels via de rook in de lucht. Dit vervuilt de hele regio, soms tot wel 500 meter ver. Maar het gevaar hiervan is niet groter dan bij een gewone rookwolk; rook inademen is altijd slecht.
Asbestvezels inslikken of aanraken (contact met de huid) is volgens de huidige wetenschappelijke kennis niet gevaarlijk. Toch was je het best je handen als je asbestvezels hebt aangeraakt. Zo voorkom je dat je op de huid achtergebleven vezels inademt.
Er zijn verschillende asbest soorten, die in verschillende maten risico's opleveren. Zo zijn bruin- en blauw asbest bijvoorbeeld gevaarlijker dan wit asbest.
Asbest aanwezig, maar situatie veilig
Soms is er wel asbest aanwezig in een gebouw, maar is de situatie niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dan kan het blijven zitten.
Het verbrandt of versplintert tot kleine stukjes. Over het algemeen verspreiden deze (stukjes) asbesthoudende restanten zich in de directe omgeving van het incident. Asbest verandert pas boven de 1200 °C van structuur. Door die structuurverandering verliezen asbestvezels hun gevaarlijke eigenschappen voor de mensen.
Een particulier mag maximaal 35m2 per kadastraal perceel verwijderden. Wilt u meer verwijderen dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen. Voor het zelf veilig verwijderen van asbest bestaat geen blauwdruk. Denk aan uw eigen veiligheid!
De symptomen die bij asbestziekten kunnen voorkomen zijn moeilijkheden bij het ademhalen, hoesten, pijn op de borst of in de schouderbladen, vocht achter de longen of in de buikholte, koorts en gewichtsverlies. Verder is er in de meeste gevallen sprake van een algeheel gevoel van onbehagen.
Giet spoelwater in de gootsteen of in een andere afvoer. Spoel na met veel schoon water. Neem een uitgebreide douche en was je haar. Breng het verpakte asbest en de plastic zak met kleding naar het inzamelpunt in je gemeente.
Vanaf 1945 tot aan de jaren 80 is de vezelachtige stof veel gebruikt in woningen, gebouwen en installaties. Asbest is namelijk sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop. Hoe gevaarlijk is asbest? Alleen de losse asbestvezels die in de lucht zweven en die je in kunt ademen, zijn schadelijk.
Asbest heeft helaas geen specifieke geur, eigenlijk is het geurloos. Ook bij het vrijkomen van asbest bij bijvoorbeeld een brand kun je asbest niet ruiken. Dit komt omdat asbest zeer goed tegen hoge temperaturen kan en dus niet verbrand, meestal verbrand alleen de grondstof waar het asbest in verwerkt zit.
FFP3 asbest masker
FFP3 maskers, zoals de 3M 8835+ en de 3M aura 9332+, zijn inzetbaar tegen asbestvezels. Houd er rekening mee dat deze alleen geschikt zijn voor kortdurende werkzaamheden. Daarnaast moet de drager een gladgeschoren gezicht hebben omdat baardgroei de aansluiting op het gelaat belemmert.
Na een asbestverwijdering mag de concentratie chrysotielvezels in de lucht niet hoger zijn dan 2000 vezels per m3. Deze waarde is van toepassing na asbestverwijdering in een containment en reiniging van dat containment. De concentratie amfibole asbestvezels mag niet hoger zijn dan 10.000 vezels per m3.
Een asbestinventarisatierapport blijft geldig zolang het representatief is voor de huidige situatie.
Hoe snel kun je ziek worden van asbest? Hoe snel je ziek wordt van asbest, merk je pas na jaren. De incubatietijd ligt tussen de 20 en 30 jaar. Het kan soms dus wel tientallen jaren duren voordat long-, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan door het inademen van losse asbestvezels.
Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke, omdat bij deze structuur de vezels stevig met elkaar zijn verbonden. De asbest kan hierdoor moeilijk vrijkomen, mits het materiaal niet is beschadigd. Als het materiaal wel beschadigd is, kan ook hechtgebonden asbest vrijkomen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Oude onderdaken of daken met golfplaten of kunstleien kunnen asbest bevatten. Naarmate een asbest dak ouder wordt en verweert, vergoot het risico dat schadelijke asbestvezels in de omgeving terecht komen. Dat is schadelijk voor het milieu en de gezondheid.
Huidbescherming. Veilig werken met asbest vraagt om lichaamsbescherming. De vezels kunnen namelijk ook via de huid het lichaam binnendringen. Bescherm jezelf daarom goed met een wegwerpoverall met capuchon, zoals de Alphatec 1500 plus of OXXA Cover Plus 6905.
Het asbest zit meestal in de buitenste pleisterlaag van de isolatie en heeft een beton- of cementachtige, grijze kleur.
Er zijn twee soorten asbest. Amfibool asbest (blauw, bruin, geel, grijs en groen asbest) heeft rechte vezels en is na inademing het meest schadelijk. Het meer spiraalvormige witte asbest is minder schadelijk, maar kan ook kanker veroorzaken.
Voelen of een materiaal asbesthoudend is, is niet mogelijk. Dat kan alleen in een laboratorium microscopisch onderzocht en vastgesteld worden. Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos.