Dus is het zeer waarschijnlijk dat je aan je ex denkt, vaak je vorige relatie idealiseert, jezelf wijsmaakt dat jullie goed samen waren, gewoon omdat je niet weet wat je in de toekomst kunt verwachten. Eenzaamheid kan je ook aan je ex doen denken, vooral als je al een tijdje single bent. Maar geen paniek !
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Als je vaak aan je ex denkt, kan dat zijn omdat de breuk een bittere smaak in je mond heeft achtergelaten. En als het zien van je ex met iemand anders je kwaad maakt, is dat niet noodzakelijk omdat je nog van hem of haar houdt, maar gewoon omdat je je afvraagt wat die andere persoon heeft dat jij niet hebt.
Zo houd je je aandacht bij de dingen die je in je leven van nu wil bereiken. Stop met online opzoeken Heb jij ook moeite om je ex uit je hoofd te krijgen? Train jezelf erin om niet alles weer op te rakelen: ga de ander niet Googelen of opzoeken op social media en 'dwing' jezelf om aan andere dingen te denken.
Maar hoe weet je of jouw ex spijt heeft? Als hij of zij steeds contact met je blijft zoeken. Vooral als je zélf hebt aangegeven dat je daar nu geen behoefte aan hebt. Trina: “Als de breuk is veroorzaakt door te heftig reageren, dan kun je contact zoeken met je ex om erover te praten – het liefst face to face.
Zijn/haar berichten zijn misschien niet wereldschokkend, maar stiekem wil hij/zij toch heel graag nog bepaalde gebeurtenissen met je delen, of wil hij/zij graag weten hoe het met je gaat. Kortom, veel berichtjes krijgen van je ex is een overduidelijk teken dat hij/zij aan je denkt en je terug wilt.
je ex gebruikt woorden als 'misschien' 'we zullen zien' 'ik weet het niet' 'als we bestemd zijn voor elkaar komen we toch bij elkaar terug' je ex vraagt je meerdere malen of je al iemand anders hebt. je ex vraagt je of hij/zij je nog regelmatig kan blijven zien. je ex informeert bij vrienden hoe het met je gaat.
De steeds terugkomende gedachten met bijbehorende emoties zorgen ervoor dat je hem niet hebt kunnen loslaten. Je pijnlichaam. Je pijnlichaam is ook een onderdeel van jouw onbewuste energie en is er deels ook voor verantwoordelijk dat jij je ex moeilijk kunt loslaten.
Als je echt wraak wilt nemen op je ex, je ex echt wilt kwetsen dan is er geen betere manier door je gewoon op jezelf te focussen, het geluk te vinden in jezelf en het niet buiten jezelf te zoeken. Als jij weer controle krijgt op je leven, dan ontneem je daarmee ook de macht die je ex op je heeft.
Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Een onbeantwoorde liefde voelt op deze manier "normaal." Vandaar dat het dan moeilijk is om afstand te nemen.
Hij is overdreven betrokken bij je nieuwe liefdesleven
Hij is wel heel erg geïnteresseerd in je liefdesleven, en het liefst wil hij alles weten. Bijvoorbeeld met wie je aan het praten bent en misschien wel met wie je aan het daten bent. Hij wilt echt weten of je weer verder bent gegaan na jullie relatie samen.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Als je ex na jullie relatie meteen in een nieuwe relatie springt, is de kans groot dat hij of zij het nog niet allemaal verwerkt heeft. Volgens experts is een rebound relatie heel normaal na een lange relatie, om de leegte te vullen die iemand heeft achtergelaten.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
Als je vriend het uitmaakt, krijgt je zelfvertrouwen een knauw. Je voelt je niet meer lekker, omdat je denkt dat het aan jou ligt. Ook al weet je bewust dat er hele andere redenen kunnen zijn, bijvoorbeeld dat hij een ander heeft… …je brein zal altijd een verklaring zoeken voor wat je is overkomen.
Jezelf tijd geven na zo'n heftige periode is namelijk het meest effectief om over je ex heen te komen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer het geleden is dat je vriend het uitmaakte, hoe beter jij met je emoties kunt dealen. Je hebt nou eenmaal tijd nodig om het volledig achter je te laten.
Achter het gedrag van je ex zijn er altijd een aantal redenen te vinden waarom hij/zij je kwetst. Het staat buiten kijf dat er iets niet goed ging, en dat er dingen niet zijn uitgesproken. Het rechtvaardigheidsgevoel van je ex is nu sterker dan ooit.
Je idealiseert de relatie
Of hoe hij altijd smalend lachte om manier hoe je je kleedde. Ons brein beschermt ons tegen al deze en andere nare herinneringen, om ons zo blij mogelijk te maken. Het is niet erg om goede herinneringen aan je relatie op te halen, maar blijf realistisch en plaats ze in de juiste context.