Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Een paar dagen in de groentelade van de koelkast is echter geen probleem. Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie ongeveer 2 dagen in de koelkast worden bewaard. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak. Zo heb je altijd een portie paraat voor jouw stamppot of naast een stukje vlees. "Bevroren andijvie is in de vriezer maximaal 12 maanden houdbaar."
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden. Andijvie kun je niet twee maal invriezen. In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden.
Andijvie verlept snel waardoor jouw slaatje niet meer lekker smaakt. Het is dus geen goed idee om jouw verse krop andijvie een week te laten liggen. Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Eieren. Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Doe de andijvie, zoveel als je voor een maaltijd nodig hebt, in een diepvrieszak of diepvriesbakje, en sluit het goed af. Vergeet niet om de datum op de diepvrieszak of diepvriesbak te schrijven. Gebruik eventueel een beschrijfbaar etiket. Doe de zak of het bakje in de diepvries.
In de koelkast kan de andijvie nog maximaal 2 dagen bewaard worden, ingevroren andijvie kan 6 maanden bewaard worden.
Kijk bij voorverpakte gesneden andijvie goed naar de houdbaarheidsdatum. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. De groente is bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.
Andijvie in 't zout inmaken.
Snijd de stronken de buitenste harde bladeren af en snijd ze fijn. Zet de andijvie dan een nacht in water met zout. Op vijftig struiken andijvie 2 emmers water waaraan 4 kilogram zout is toegevoegd. Druk de andijvie dan de volgende dag stevig uit en spoel ze na in schoon water.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar het niet bij appels, kiwi's en peren. Dan bederft het sneller. Bewaar een krop langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
Je kunt stamppot ook invriezen. Zorg er dan voor dat je het bakje goed dicht doet en binnen twee uur in de vriezer zet. Je kunt stamppot in de vriezer tot drie maanden bewaren. Ontdooi de stamppot eerst voordat je hem opwarmt in de magnetron.