De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank, en kanker is voor het eerst aangetoond. Wie 10 procent meer van dit soort junkfood gaat eten, heeft 12 procent meer kans op kanker.
Alcohol, overgewicht, ongezond eten, inactiviteit en zonnen
Andere factoren waarvan is bewezen dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging.
Rood vlees (bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees) en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen, zoals boterhamworst) vergroten het risico op kanker.
Suiker verhoogt het risico op kanker niet. Wel kan het eten van suiker en suikerrijke producten leiden tot overgewicht. Overgewicht verhoogt het risico op 11 verschillende soorten kanker.
Een tumor is een klompje cellen in of op je lichaam. Een tumor ontstaat doordat een zieke cel sneller groeit en deelt dan de gezonde cellen. Hierdoor komen er meer tumorcellen bij. Zo groeit de tumor.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Wie genoeg beweegt, gezond en gevarieerd eet, een normaal gewicht heeft, niet rookt, weinig alcohol drinkt en met mate in de zon zit, verkleint het risico op het krijgen van kanker. Een gezonde leefstijl is in relatie tot kanker van grote betekenis.
Alcohol, groente en fruit
Voeding bevat zowel kankerverwekkende stoffen als stoffen die beschermen tegen kanker. Het kan dus nooit honderd procent bescherming bieden. Bij het ontwikkelen van kanker als gevolg van voeding spelen met name (te veel) alcohol en (te weinig) groente en fruit een belangrijke rol.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Nu blijkt echter dat in de preventie van kanker vooral de zogenoemde kruisbloemige groenten, ofwel kolen, belangrijk zijn. Dit komt door de glucosinolaten in kool. Naast eerder genoemde koolsoorten bevatten savooiekool, waterkers, knolletjes, witte- of rodekool, bloemkool, paksoi en Chinese kool veel glucosinolaten.
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen je tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Wat doet ananas met een meisje? Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Door voldoende groenten en fruit kun je de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Ook kunnen groenten en fruit de kans op het opnieuw krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Er is geen bewijs dat broccoli de kans op kanker verkleint.
Schadelijke stoffen
Het idee dat popcorn kankerverwekkend is, komt door de stoffen die – vooral vroeger – met magnetronpopcorn geassocieerd werden. Zo zaten er chemicaliën, meer specifiek PFC's, in de verpakking ervan. Deze chemicaliën moesten ervoor zorgen dat er geen vetten uit de zakjes lekten.