Overlopende activa zijn vooruitbetaalde bedragen waar je nog een factuur voor moet ontvangen, dus bijvoorbeeld een aanbetaling voor een project. Overlopende passiva zijn kosten die in een boekjaar al wel geboekt moeten worden, maar waar de factuur nog niet van is ontvangen.
Vorderingen en overlopende activa behoren tot de vlottende activa. Vorderingen zijn de per balansdatum bestaande rechten om geldmiddelen te ontvangen van anderen. Vorderingen en overlopende activa zijn balansposten die niet bestemd zijn om de uitoefening van de onderneming duurzaam te dienen (art. 364 lid 1 BW 2).
Bij overige schulden is de factuur wel ontvangen, maar pas in het boekjaar daarna. De schuld heeft wel betrekking op het huidige boekjaar, maar de omzetbelasting niet (immers factuurdatum is afdrachttijdvak volgend jaar). Bij overlopende passiva is er wel een schuld, maar nog geen factuur ontvangen.
Concreet gaat het dus om kosten of opbrengsten die je dit jaar al hebt, maar die eigenlijk met het volgende boekjaar te maken hebben. Het doel van de 'overlopende rekeningen' is dus ervoor zorgen dat men alle kosten en opbrengsten van het bedrijf altijd aan het juiste boekjaar toewijst.
De overlopende rekeningen (AR 490 t.e.m. AR 493) worden gebruikt om kosten en opbrengsten die betrekking hebben op meerdere boekjaren correct toe te wijzen aan het juiste boekjaar. De tegenrekening van een overlopende rekening moet dus altijd een kosten- of een opbrengstenrekening zijn.
Vooruitgefactureerde omzet, of overlopende omzet, is omzet die al eerder in rekening is gebracht, maar waarvoor de diensten nog deels of helemaal verricht moeten worden.
Onder de vlottende activa worden afzonderlijk opgenomen de voorraden, vorderingen, effecten, liquide middelen, en, voor zover zij niet onder de vorderingen zijn vermeld, de overlopende activa.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Langlopende schulden zijn verkregen krediet of geleend geld waarvan de verplichting tot terugbetaling langer is dan een jaar. Het betreft vaak aflossingen van leningen en (handelskredieten). De langlopende schulden worden apart weergegeven op de balans.
Het vreemd vermogen wordt opgebouwd uit de schulden en / of verplichtingen die je bedrijf heeft en is onderdeel van de creditzijde (passiefzijde) van de balans. De creditzijde van de balans bestaat uit het vreemd vermogen (de schulden) en het eigen vermogen van het bedrijf.
Zo werkt dat in je boekhouding
Transitorisch boeken is in SnelStart-termen: Het verdelen (van kosten) over een langere periode. Bij een (opgeslagen) boeking in dagboek Inkoop vind je een knop Verdelen. Hiermee kun je de inkoopfactuur verdelen over een op te geven aantal maanden.
Indeling balans
De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
Veelvoorkomende voorbeelden van vaste activa zijn o.a. Gebouwen, Inventaris, Machines en installaties, Transportmiddelen, Merknamen, Goodwill en Aandelen.
De activa zijde van de balans bestaat uit alle bezittingen van een bedrijf. Je kunt hierbij denken aan het geld dat je op de bank hebt staan, maar ook de computer die je voor je onderneming hebt gekocht. Al die dingen die je "actief" in je bezit hebt vind je terug aan de linkerkant, de activa zijde van de balans.
Ook het geld op een bankrekening en het kasgeld worden gerekend tot de vlottende activa.
Anders gezegd, van deze bezittingen gaan we uit dat ze binnen een jaar worden omgezet in geld. Belangrijke voorbeelden van bezittingen die tot deze groep behoren zijn voorraden, debiteuren en liquide middelen. Hieronder valt al het geld op je bank en in kas.
Wat is activa en passiva op je balans
De linkerzijde van de balans is de activa zijde (ook wel debet zijde genoemd). De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Activa welke regulier langer dan 1 jaar op de balans van een onderneming staan worden aangeduid als vaste activa, als vlottende activa worden alle zaken beschouwd welke over het algemeen binnen de termijn van 1 jaar in geld zijn om te zetten, zoals debiteuren en voorraden.
In dit geval is sprake van een nog te ontvangen bedrag, oftewel een nog te factureren bedrag over omzet die al gerealiseerd is. De omzet (credit) wordt dan alvast geboekt met als tegenrekening de balansrekening "nog te factureren" (debet). In het nieuwe boekjaar wordt bovenstaande boeking dan direct weer teruggeboekt.