Namasté is een Hindoeïstische groet en komt meestal met een bijbehorend gebaar. Dat is het samenvouwen van de handen in een gebedshouding, vlak voor de borst. Het wordt in veel Aziatische landen gebruikt.
Namasté betekent letterlijk 'ik buig voor jou'. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ' Ik buig voor jou' overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent. Het is een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont.
De Hindoes groeten elkaar en de Goden door middel van het gebaar Namasté. Het is een teken van respect voor die persoon of de Goden. Bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten.
Namasté is een boeddhistische groet en mudra. Het achtervoegsel -ji geeft aan dat een handeling actief bedreven wordt en geeft er bovendien een extra waardigheid aan.
Namasté is in India, maar ook in verschillende andere Aziatische landen, een gebruikelijk hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen. Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd, de handpalmen raken elkaar, de vingers wijzen naar boven en zijn iets richting het hoofd gebogen.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Plaats een Boeddha nooit waar het ongepaste dingen kan zien of in de buurt van vieze geurtjes zoals in een keuken, badkamer of toilet. Een Boeddha vindt het niet heel fijn om naast apparatuur te staan. De geluiden van deze apparaten verstoort het energie veld van de Boeddha.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
Mudra komt uit de Indiase cultuur en betekent gebaar of zegel, vaak is dat een symbolische houding van de hand. Het kan worden uitgevoerd met één of twee handen. Mudra's worden gezien als de brug tussen de kosmische, universele energie en de energiestromen in je lichaam.
Yoga komt van het Sanskriet woord yuj, wat verbinden, samenvoegen en verenigen betekent. Het gaat hier om elke vorm van verbinding: tussen lichaam en geest, beweging en ademhaling, met anderen, met het moment etc. In het Nederlands is yuj een juk.
Jou is een 'persoonlijk voornaamwoord'. Andere persoonlijke voornaamwoorden zijn ik, mij, zij, hem, u en wij. Wie twijfelt tussen jou en jouw, kan jou(w) in gedachten vervangen door hem (kan alleen persoonlijk voornaamwoord zijn) of zijn (kan alleen bezittelijk voornaamwoord zijn). Als hem in de zin past, is jou goed.
Een boeddhabeeld kopen
Veel mensen denken namelijk dat je een boeddhabeeld niet mag kopen. Het hangt van het beeldje af, vertelt hoogleraar Paul van der Velde in het NRC. “Die lachende Boeddha, die met de bolle buik, koop je inderdaad niet. Die hoor je cadeau te geven.”
Je hebt een boeddha niet in je bezit, enkel in bruikleen. Je kunt ook geen God of Allah kopen, wel een beeld dat je helpt om je geloof uit te dragen en dat je kunt gebruiken om jouw God te aanbidden. Als je een boeddha beeld krijgt dan zou je de gever een donatie schuldig zijn.
Dit is de Betekenis Boeddha Beeld Zittend of Mediterend
Wanneer het figuur zittend of mediterend is afgebeeld, zou deze houding in het teken staan van een grotere soort bewustwording. In deze staat van zijn doet materialisme er niet meer toe.
vrij is van het leven in samsara.
Slapende Indische Boeddha's symboliseren een toestand waarin bewustwording is opgeheven, de materiële wereld niet meer telt. De omgeving wordt niet meer waargenomen.
mama (zn): अम्माँ
meisje (zn): लड़की
Frans: Bonjour, comment ça va? Duits: Guten Tag, Wie geht es dir? Spaans: Hola, ¿cómo estás? Italiaans: Ciao!
Als bevestiging op een vraag wordt dit vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: 'Is onze taxi voor morgen gereld? ' De persoon achter de receptie zal antwoorden: 'Yes, sir' , terwijl hij met zijn hoofd schudt.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.