Levend voer is gewoon bij je aquariumspeciaalzaak te koop. Denk bijvoorbeeld aan artemia, wormen, muggenlarven en maden. Maar je zou ook gewoon kleine vliegjes, muggen en spinnetjes die je in huis vangt in het aquarium kunnen gooien.
Vissen welke enkel of voornamelijk dierlijke voeding nodig hebben kunnen bijvoorbeeld het beste goevoerd worden met Tropisch Granulaat, Krill Vlokvoer, Tabletten Dierlijk, Rode muggenlarven ect.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Je herkent een zieke vis aan samengeknepen vinnen of aan witte puntjes op de vis. Je vissen gaan dood, dit kan komen door ziektes. Parasieten, bacteriën en virussen kunnen erge gevolgen hebben voor de vis en deze kan uiteindelijk daaraan doodgaan.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Gezonde vissen kunnen heel goed een paar dagen zonder eten. 6. Verlaag de temperatuur van het aquarium – Maar nooit onder de ondergrens van wat de vissen nodig hebben!
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.
Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst 's ochtends en 's avonds.
Slecht voor de vissen én het water
Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden. Om dit soort situaties in te voorkomen, roepen ecologen op geen brood meer in het water te gooien. “Wij zeggen: doe het niet”, aldus ecoloog Jeanette van Schaik in dagblad Tubantia.
Lokvoer voor witvis
Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Ook vissen houden van afwisseling. Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.
De eerste groep zijn de insecteneters, die voornamelijk leven van insecten zoals watervlooien, muggenlarven, kleine visjes, kikkervisjes, larven van waterkevers, libellen en waterjuffers. De tweede groep zijn de roofvissen, die zich voeden met kleine visjes, maar de snoek en snoekbaars eten ook grotere vissen.
Vissen voeren: zo doe je het goed
Hoeveel je jouw vissen moet voeren is afhankelijk van de soort die je houdt. Over het algemeen geef je 1 tot maximaal 2 keer per dag voer. De hoeveelheid voer is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid vissen in je bak. De ene vis eet nu eenmaal meer dan de andere.
“twee tot drie keer per dag een hoeveelheid die ze in twee minuten kunnen eten” is VEEL te veel voedsel. Vissen zijn koudbloedige wezens en hebben maar één keer per dag kleine hoeveelheden voedsel nodig. Ze moeten eenmaal per dag een hoeveelheid krijgen die gelijk is aan één oogbol. Dit is niet veel eten!
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Wist u trouwens dat tilapia wordt ook wel “strontmond” wordt genoemd door de kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen. Hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert. Ook haai is 'te vermijden'.
Guppy's eten ook graag algen en ander groenvoer. Voer één keer per dag zoveel als de vissen in één tot twee minuten opeten. Voerresten moeten verwijderd worden omdat ze het water vervuilen.
Hoelang en wanneer slapen vissen? De meeste vissen slapen s'avonds. Ze gaan dan in standby modus. Doen zij zolang het donker is, wel kunnen ze door bepaalde stoten of schokken wakker schieten.
Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen.Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen.
Te dichte planten zijn natuurlijk niet ideaal, maar wanneer ze niet te hoog staan of enigzins uit elkaar staan, kun je er prima doorheen vissen. De zon is fel en gevaarlijk, smeer je goed in, drink goed, houd je rust en draag een bril. De vis houdt ook niet van volle zon, zoek dus de schaduw op en de stroming.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
Vissen voelen wel degelijk pijn, op een gelijkaardige manier als zoogdieren. Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt.