De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het 'beslag' dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, filtert de brouwer de vloeistof op het kaf van de gerst.
Bier bestaat uit vier basis ingrediënten: graan (voornamelijk gerst), water, hop en gist. De eerste stap is het verwerken van graan tot mout en dat gebeurt in gespecialiseerde mouterijen. Hier wordt gerst geweekt in water en ontkiemt in warme kamers, waardoor er een wortel uit de gerst gaat groeien (=ontkiemen).
Rijst en maïs spelen ook een rol als zetmeelbron voor het brouwen van bier. Deze granen hebben een hoog zetmeelgehalte maar nauwelijks eiwitten. Met rijst krijg je bier met een dunner mondgevoel en wat drogere smaak. Maïs zorgt ervoor dat bier een heldere kleur krijgt en zachter van smaak wordt.
' Om 'bier' te mogen heten, moet de drank dus in ieder geval bestaan uit water, gerst- en/of tarwemout, hop en water: allemaal natuurlijke ingrediënten. Bier kan dan ook met recht een natuurproduct genoemd worden. Bier is de oudste alcoholhoudende drank ter wereld.
Bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt. Hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken.
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Bier heb je in vele smaken. De smaak van bier wordt bepaald door kenmerken van water, moutsoort, hop en gist. Daarnaast wordt de smaak van het bier natuurlijk ook beïnvloed door het gebruik van extra ingrediënten.
Bier bestaat voor 93% uit water. Water is een belangrijk onderdeel van het brouwproces: het is nodig voor het spoelen van de flessen, het reinigen van leidingen en het koelen tijdens het brouwproces.
Bier bestaat uit vier hoofdingrediënten: water, mout, hop en gist.
Om bier zonder alcohol te brouwen wordt tijdens het brouwproces speciale gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces vlak voor de vergisting van de gistcellen in alcohol af te breken, ontstaat bier zonder alcohol.
Alcohol in bier ontstaat doordat zetmeel uit granen wordt omgezet in alcohol tijdens het gistingsproces. Het percentage alcohol in bier kan variëren van 1,2% tot maar liefst 15%. De meest gangbare bierstijlen hebben een alcoholpercentage tussen de 4-11%, waarbij het alom bekende 'pilsje' op 5% alcohol zit.
Ontstaan Jenever
Het oudste recept voor gedistilleerde drank met als ingrediënt jeneverbessenwater is van 1552. In de 16e eeuw werd jenever vooral verkocht als medicijn door de Nederlandse arts Franciscus de le Boë Sylvius. Maar al snel werd jenever ook als genotsmiddel gedronken.
Accijns. Een extra reden waarom consumenten vreemd opkijken van de pijs van alcoholvrij bier is omdat er geen accijns op wordt geheven, in tegenstelling tot pils met alcohol. Sinds de laatste accijnsverhoging in 2014 moet er voor 100 liter pils €37,96 aan accijns worden betaald, dus €0,38 per liter.
Waarschijnlijk wordt warm bier sneller opgenomen door de darmen en neemt het alcoholpercentage in je bloed dus sneller toe. Het hangt ook af van wat er al in je maag zit. Op een legen maag gaat de alcohol ook sneller door de maag.
Hoe wordt Heineken® 0.0 gebrouwen? Heineken® 0.0 wordt tweemaal gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, dezelfde als in het origineel: water, gerstemout, hopextract en Heineken A-gist. Hierbij wordt de alcohol verwijderd en wordt het geheel gemengd met natuurlijke smaken.
Drink niet teveel koffie, frisdrank, bier en wijn. Koffie en alcohol kunnen je blaas irriteren en ervoor zorgen dat je vaker naar het toilet moet.
Ze letten op de bron: was die betrouwbaar, dan dronken ze het water. Maar ze hadden toch een voorkeur voor wijn of bier, gewoonweg omdat daar meer smaak aan zat.
In de Middeleeuwen was bier een heel populaire drank. In de late Middeleeuwen zien we de eerste grote brouwerijen ontstaan. De gewone man, vrouw en zelfs kind dronk bier echter niet zozeer voor de gezelligheid of het plezier. Het was een manier om op een gezonde en voedzame manier voldoende te drinken.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
1 Bewaar je bier op een donkere plek
Bier is niet licht-bestendig, wanneer de zuren als de hop ermee in contact komen worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier i.c.m. licht betekent dus stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt. Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt.