De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
Heb je een kleine tuin dan kun je beter Prunus serrulata 'Sunset Boulevard' kiezen. Deze bloeit met enkelvoudige, witte bloemen met een subtiele roze rand. Met zijn smalle, vaasvormige kroon vraagt deze sierkers veel minder ruimte. Ook Prunus incisa is een aanrader voor een kleinere tuin.
De Prunus subhirtella 'Autumnalis' is een prachtige, bloeiende boom. Hij bloeit van eind oktober tot december en ook nog een keer na de winter. De sierlijk hangende takken en vorm maken de Japanse sierkers een elegante boom.
De peer is een van de mooiste fruitbomen. In april zijn de takken overladen met witte bloesem, vanaf eind augustus rijpen de heerlijke vruchten. Japanse sierkers, Prunus serrulata. De meest opvallende bloesemboom, de bloei valt in april-mei.
Naast de bekende sierkersen zijn er nog vele anderen. De Krentenboom, Meidoorn, verschillende soorten Magnolia's, en de sierpeer. Voor elke tuin is wel een bloesemboom die passend is!
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
De beste tijd voor het snoeien van de prunus is direct na de bloei. De bloeitijd van de prunus is in het voorjaar dus in mei-juni kunt u met knippen starten. Snoei de takken tot op de dikkere takken terug, op twee centimeter na. U kunt ook tot ongeveer tien centimeter vanaf de stam terugsnoeien.
Laurierkers Caucasica is een snelgroeiende plant en zou tussen de 30 en 60 cm per jaar moeten groeien, tot een hoogte van 1.5 tot 5 meter wanneer deze volwassen is. Voor een dikke haag is het nodig om 2 tot 3 Laurierkers Caucasica per meter te planten.
Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers.
Een Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' verdraagt goed snoei dus dat zal wel lukken. De boom snoeien nadat hij gebloeit heeft in de lente, niet na de zomer ofzo. Anders snoei je alle takken weg waarop de volgende lente de bloei staat!
De Prunus is een heel groot geslacht waar vele soorten struiken en bomen onder vallen. De bomen en struiken zijn ook weer onder te verdelen. Onder de prunus struiken heb je bladhoudende struiken, zoals de Prunus laurocerasus. En bladverliezende struiken, zoals de Prunus spinosa en de Prunus padus.
Als je kiest voor een fruitboom zoals de Malus d. Gloster appelboom, heb je er dubbel plezier van. Deze boomsoort geeft heerlijk sappige appels met een prachtige, donkerrode kleur. Met een voedingsrijke bodem kun je rekenen op een zeer krachtige, snelgroeiende boom die ook geschikt is voor de kleine tuin.
Dit wil zeggen dat ze stuifmeel van eenzelfde fruitsoort, maar van een ander fruitras nodig hebben om vruchten te vormen. Alle krieken, perziken, abrikozen, mispels, moerbei en andere fruitstruiken zijn zelfbestuivend. Van deze fruitsoorten heb je maar één exemplaar nodig voor een succesvolle bestuiving.
Peer, perzik en abrikoos hebben echt een zonnige en beschutte plek nodig. Appels, kersen en pruimen kunnen met iets minder zon toe, maar dan worden de vruchten wel wat minder lekker.
De Prunus kan tegen wind, maar de bloemen zullen in het voorjaar wel sneller verwaaien.
De Prunus cistena is een prachtige plant op stam, die max. 2 m hoog kan worden.
Snoei na de bloei
Als je te lang wacht, loop je een gedeelte van de groei mis en heb je volgend jaar minder bloemen. Hij begint dan immers veel later met groeien. Een paar dagen tot een week wachten is niet zo erg, maar een paar weken is echt te lang.
Zomerbloeiende bomen.
Heptacodium miconoides (Zevenzonenboom) komt niet vaak voor als boom maar is zeker de moeite waard! Ook goed voor de bijen. Koelreuteria paniculata ( Chines vernisboom) Met de opvallend gele bloei een unieke verschijning. Albizia julibrissin (Perzische slaapboom).
De nederlandse naam is Japanse sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is donkerroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.