Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water?Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Klinkt als een inkoppertje, maar het water van je bloemen wordt vaak sneller vies dan je denkt. Om te voorkomen dat het gaat stinken en je bloemen moeilijker kunnen drinken, is het belangrijk dat je het water om de dag ververst.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Kraanwater: Water uit de kraan is meestal tussen de 10 - 15 ºC. Vazen vullen met kraanwater is eenvoudig en altijd voorhanden. Los hierin het snijbloemenvoedsel op en het is perfect voor snijbloemen dat de luchtbellen oplost en snijbloemen voedt.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Geef uw bloemen regelmatig vers (lauw) water en voedsel en snijd de stelen opnieuw schuin aan. Verwijder alle bladeren die onder water kunnen hangen. Zet de bloemen ruim en diep in het water. Controleer dagelijks het waterniveau.
WARMTE VASTHOUDEN Het sluiten van bloemen heeft alles te maken met het vasthouden van warmte, die nodig is voor de groei, vooral van de helmknoppen en de stempel. En het spreekt vanzelf dat vooral voorjaarsplanten grote behoefte hebben aan warmte.
Scheutje heet water
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Vul een schone vaas met warm water (rond de 50 á 60 graden Celcius) en strooi er snijbloemenvoedsel bij. Verwijder de bladeren van de stelen die in het water zouden komen te staan.
Drie ingrediënten
Vaak bestaat bloemenvoeding uit slechts drie hoofdingrediënten. Dit zijn citroenzuur, bleek, en suiker. Oftewel: bestanddelen die jij waarschijnlijk ook wel in de keukenkastjes hebt staan! Citroenzuur verlaagt de pH-waarde van het water, wat vers gesneden bloemen vaak aangenaam vinden.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Een speld in een bos bloemen
Het enige wat je hoeft te doen is de stelen door te prikken met een speld, net onder de bloem. Op deze manier voorkom je dat de bloemen gaan hangen. Zet de tulpen vervolgens in een klein laagje water in de vaas, want ook dat voorkomt dat de bloem 'naar beneden kijken'.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.