De reden voor
Het is heel normaal als je baby af en toe kwijlt of bellen blaast met zijn speeksel, zeker in de fase van zijn ontwikkeling waarin hij continu van alles in zijn mond stopt. Ook zijn speelgoed zal vaak nat zijn van het speeksel. Veel ouders merken dat hun baby meer kwijlt als de eerste tandjes doorkomen.
Een verkoudheid, doorkomende kies of tand, voeding of een onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek kunnen de oorzaak van kwijlen zijn. Als jonge kinderen veel kwijlen kan het zijn dat er een tand of kies doorkomt. Als dit niet zo is, dan kan het ook zo zijn dat de mondmotoriek van het kind onvoldoende ontwikkeld is.
Oefeningen tegen kwijlen
Laat je kind op stevig voedsel kauwen en met een rietje drinken. Als je kind nog een fles of beker met speen gebruikt of veel de fopspeen in heeft, is het goed om dit af te gaan wennen. Het consultatiebureau of een logopedist kan je advies geven over oefeningen tegen kwijlen.
Inleiding: Bijna alle kinderen kwijlen gedurende de eerste twee levensjaren. Dat wil zeggen dat er speekselverlies is uit hun mond. Dit gebeurt bijvoorbeeld in periodes wanneer kinderen nieuwe motorische dingen leren, zoals omrollen, kruipen of lopen. Ook het krijgen van nieuwe tanden kan kwijlen veroorzaken.
Ontwikkeling baby 2 maanden
Liggend op de buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs verder. Goed aanmoedigen, die krachtpatser van je! Je baby van 2 maanden vindt het leuk om rechtop gehouden te worden en maakt bewegingen met zijn hoofd en nek.
De zwaarste baby's worden geboren in mei
De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.
Dit proces kan redelijk onaangenaam zijn voor je kindje. Deze eerste tandjes, ook wel melktandjes genoemd, kunnen al doorkomen vanaf dat je baby 3 maanden oud is, maar dit kan ook pas tussen de 12 en 14 maanden zijn.
Na 3 maanden heeft een baby of kind al zijn eigen manier gevonden om drinken en eten weg te slikken. Het vraagt dus enige tijd voordat de tong een goede/nieuwe slik aangeleerd heeft en kan kwijlen ontstaan of erger worden. De hersenen moeten deze bewegingen gaan aan sturen.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Ontwikkeling baby 8 weken
Je baby kan zijn hoofd steeds beter in balans houden. Liggend op zijn buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs al verder. Hij zit nu met ondersteuning graag rechtop en maakt dan bewegingen met zijn hoofd en nek.
In de 10e week slapen baby's gemiddeld 10 uur in de nacht en 5 uur overdag. Je baby zal dus vaker zijn ogen open hebben en dat komt goed uit nu hij je eindelijk herkent!
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Gemiddeld komen de eerste tandjes door wanneer baby's tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Dit is echter een gemiddelde, dus maak je geen zorgen als jouw kindje ze eerder of juist later krijgt.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken. Zorg dat de baby niet per ongeluk verstrikt kan raken in het speelgoed.
Het gezichtsvermogen van een baby is nu een stuk beter. Op deze leeftijd wordt het zicht steeds scherper en kunnen beide ogen gecoördineerd naar een punt kijken. Het onderscheiden van kleuren gaat ook steeds gemakkelijker. Ook kunnen ze nu symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc. Hoe kan de chiropractor u helpen?
In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).
Symptomen van doorkomende tandjes:
Pijnlijk of rood tandvlees rondom de tand. Rode wangen. Uw kind kwijlt en kauwt of knaagt veel. Uw kind is onrustig en heeft misschien wat koorts.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
Zicht baby 2 maanden: steeds meer details
Hij ziet steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Een mijlpaal: hij herkent je! Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken.
Makkelijke baby's
zijn regelmatig, gaan positief in op nieuwe prikkels, passen zich snel aan in nieuwe situaties en hebben een redelijk opgewekt stemmingsleven. Ze hebben bijvoorbeeld vrij snel een regelmatig slaap-waakpatroon, eet nieuw eten met smaak en gaat zonder veel protest uit logeren.