Het is niet echt duidelijk waarom we okselhaar hebben. De algemene theorie is dat dit een overblijfsel is van heel lang geleden toen de mensen nog overal op hun lichaam behaard waren. In de oertijd was deze lichaamsbeharing nodig om het lichaam te beschermen tegen kou en beschadiging.
Okselhaar vangt zweet op, zodat zweet zich niet over het lichaam verspreidt. Niet het zweet zelf, maar de bacteriën die in contact komen met het zweet veroorzaken de bekende zweetgeur. Deze bacteriën voelen zich helemaal thuis in warme, vochtige omgevingen en nestelen zich in de haren van de oksel.
De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden. Zweet gaat in uw kleding zitten.
Het okselhaar kan wel permanent verminderd worden als de haarzakjes (waar de haarwortels in zitten) worden aangepakt. Dit kan met bijvoorbeeld elektrolyse, laserontharing, Intense Pulsed Light (IPL) en Home Pulsed Light (HPL).
Scheren is minder onaangename geuren
Bij langere okselharen is de kans op transpireren groter. Het zweet blijft dan lekker in die lange okselharen van je hangen, waardoor onaangename aroma's op een gegeven onvermijdelijk zijn.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden.
Je hebt veel okselhaar. Eerst en vooral: er is niets mis met okselhaar hebben. Maar weet gewoon dat het haar een broeihaard voor zweet en bacteriën kan zijn en hierdoor voor een sterke okselgeur zorgt.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Vanaf een jaar of tien kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen. Okselhaar komt wat later, gevolgd door haar op armen en benen.
Trim je okselhaar: Oksels hoeven niet kaal of glad. Bijwerken is vaak voldoende. Neem een goede douche: Huid die warm is, is soepeler en dat maakt het scheren van je okselhaar een stuk makkelijker. Kies goed gereedschap: Okselhaar scheer je niet met je gezichtstrimmer of scheermes.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Ze krijgen een eerste zaadlozing als ze gemiddeld 14 jaar zijn. Er komen ook veranderingen zoals de groei van schaamhaar en okselhaar (vanaf 12 jaar). De stem van een jongen wordt lager als hij tussen 11 en 16 jaar is.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
Dat komt door de mannelijke hormonen. Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei.
Schaamhaar beschermt je vagina
Niet alleen voor het uitzicht, maar ook omdat het je vagina helpt beschermen tegen dingen die ermee in contact kunnen komen. Als je kaal bent daar beneden, kunnen bacteriën er gemakkelijker aan.
Velen van ons verwijderen hun schaamhaar, maar het is geen slecht idee om het haar te laten zitten. Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen.
Vroeger was het in de mode voor vrouwen om veel schaamhaar te hebben. Nu zie je vaker dat vrouwen, en soms ook mannen, zichzelf helemaal kaal scheren. Je kunt met de mode meedoen, maar het hoeft niet. Doe wat jij mooi en fijn vindt.
Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar. De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Onder de oksels en op de handen en voeten zijn de meeste zweetklieren te vinden. 5.
Ze leven en groeien in een vochtige en voedselrijke omgeving: zoals onder onze oksels dus. Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui.