Alleen zijn betekent ook dat je je leven kunt invullen zonder dat je je aan iemand hoeft te verantwoorden of dat je het leven kunt leven zoals jij het wilt. Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn en vinden dit fijn.Anderen hebben er moeite mee.Ze zijn niet alleen maar ze voelen zich ook alleen.
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
We moeten niet te veel alleen zijn
Integendeel, het leidt juist vaak tot het tegenoverstelde: je wordt kwetsbaarder. Hierdoor kom je terecht in een vicieuze cirkel waarin je jezelf steeds meer afzondert. Je zou zelfs ziek van eenzaamheid kunnen worden.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Iemand weinig bezoek krijgt. Iemand teruggetrokken leeft of zich juist zeer extrovert gedraagt. Iemand constant aandacht vraagt of zich opstandig gedraagt. Er problemen ontstaan met alcoholgebruik.
[psychologie en sociologie] Tegenpool van extravert. De introverte persoon is graag alleen, trekt zich in gezelschap terug, gaat liever vissen dan naar een receptie en praat minder dan een extraverte persoon.
Zorg ervoor dat je een fijne plek hebt waar je je letterlijk en figuurlijk helemaal thuis voelt. Dat kan bijvoorbeeld je favoriete stoel of bank zijn. Maar denk ook eens aan je favoriete muziek en geurtjes. Op deze manier kun je een fijn nest bouwen voor jezelf, wat goed helpt om beter alleen te kunnen zijn.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Maar liefst 1 op de 12 Nederlanders is ongelukkig met zijn of haar relatie. Van de 1.188 Nederlanders die hieraan meededen, is zeker 8 procent niet blij. De meest genoemde reden waarom mensen niet blij zijn met hun huidige partner, is dat ze te weinig sex hebben.
Single blijven is een individuele keuze.
Sommigen zijn gewoon gelukkiger en tevreden met het vinden van vreugde en liefde in andere dingen, genieten van hun vrijheid en vermijden het vaak grote drama van het huwelijk als het uit elkaar valt.
Een gevoel van eenzaamheid in de relatie ervaren is normaal. De oorzaken hiervan zijn verschillend per relatie. Je hebt bijvoorbeeld te hoge verwachten van je partner, of jullie vinden het moeilijk om goed met elkaar te communiceren. Daarnaast speelt je eigen mindset een grote rol.
Natuurlijk kan je gelukkig worden zonder partner. Er zijn genoeg happy singles op deze aardbol. Dat betekent niet dat ze geen relatie willen, maar dat het nu even op een laag pitje staat. Maar ook als je geen happy single bent zijn er manieren om toch een gelukkig leven te leren leiden.
De sociale introvert
Hoewel introverten niet per se verlegen zijn, klopt het wel dat ze doorgaans de voorkeur geven aan kleine groepen of één persoon dan aan een groter gezelschap. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Als iemand die eenzaam is, een bekende ziet, wordt het beloningssysteem in de hersenen super actief, veel actiever dan bij mensen die niet eenzaam zijn. 'Dat geeft aan hoe groot de behoefte bij eenzame mensen is om een bekende te zien', zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.
Niet alleen lijden mensen onder eenzaamheid, maar deze ernstige, chronische vorm maakt mensen ook ziek. 'Mensen kunnen somber of depressief worden, maar het leidt ook tot fysieke klachten', zegt Anja Machielse.