Vanaf een jaar of 2 is dat bijna altijd doen-alsof-spel (fantasiespel/rollenspel). Dreumesen, peuters en kleuters imiteren situaties en mensen, en ontwikkelen daarmee onder andere hun taal en hun denkvermogen. Als pedagogisch medewerker kun je aan die ontwikkeling bijdragen door aan te sluiten bij dit spel.
Kinderen vinden het leuk in deze fase om te ´doen alsof´. In deze fase leren ze dat ze invloed kunnen hebben op een situatie of gebeurtenis en hier zelf ook een rol in spelen. Kinderen die fantasie of rollenspel spelen, kunnen helemaal op gaan in hun eigen wereld en geloven hier ook echt in.
Tot zo'n zes jaar kunnen kinderen er lustig op los fantaseren. Daarna gaan ze steeds beter onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Natuurlijk blijven oudere kinderen nog hun fantasie gebruiken, maar ze zijn zich dan veel bewuster, dat dit enkel fantasie is.
Je dreumes van 1 – 1,5 jaar kan:
aan één hand lopen. kan een paar pasjes lopen met de voeten wijd uit elkaar. Jouw dreumes loopt nu nog stijf en waggelend, tilt zijn beentjes hoog op, zwaait met breed uitgespreide armen om in evenwicht te blijven en kijkt aanvankelijk naar de voeten om te zien waar het loopt.
Het kan zijn dat hij al zinnen van twee woorden kan maken; 'mama weg'. Hij gaat ook begrijpen dat 'niet' en 'nee' ontkennend zijn. Verder is hij vooral hard aan het oefenen om te leren hoe je de verschillende klanken in onze taal precies moet maken.
Je baby van 15 maanden kan steeds steviger staan en is waarschijnlijk aan het oefenen met lopen of cruisen (of kan dit al). Tijd om die beentje en heupjes eens lekker los te schudden en een potje te swingen! Zet de favoriete muziek van je kleine aan, pak je kindje bij zijn handjes en dansen maar!
- Ik kan al lopen en soms zelfs al rennen en klimmen. - Ik kan krassen met een kleurpotlood en een blokkentoren maken. - Ik kan al zelfstandig eten. Moedig je kind aan om zijn vingers en handen te gebruiken om dingen te ontdekken.
Samenspelen is nog moeilijk
Ze hebben nog niet zo door dat anderen ook gevoelens en wensen hebben. Wat ze wel doen, is goed naar elkaar kijken en nadoen. Pas tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen echt met elkaar spelen. Ze gebruiken dan hetzelfde speelgoed, houden al een beetje rekening met elkaar en reageren op elkaar.
Rollenspel hoort ook bij de ontwikkeling van een kind. Dit gebeurt vooral tussen de leeftijd van drie tot acht jaar. Bij dit soort spel, speelt een kind een rol die het vaak ziet in zijn leven. Dit kan zijn vader of moeder zijn, maar het kind kan ook juf of meester spelen.
Kinderen begrijpen al wel de vaste volgorde van dingen, maar nog niet wat ze met elkaar te maken hebben. Een kind snapt alleen regels op het moment dat ze gegeven worden. Daarbij zijn regels gekoppeld aan degene die ze geeft en de situatie waarin ze gegeven worden.
De baby toont genegenheid aan bekenden door middel van kusjes. Tussen tien en twaalf maanden kan hij wegkijken of toont andere gezichtsuitdrukkingen wanneer hij het ergens niet mee eens is.
Ieder kind is anders, dus kijk naar wat werkt voor jullie. Maar gemiddeld is ons advies: Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Middagdutje dreumes: gemiddeld 2 uur.
13 t/m 18 maanden
Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1 uur (niet alle kindjes van deze leeftijd slapen nog in de ochtend) Tussen 13:00 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 voor een tweede slaapje en 2 tot 2,5 uur als dit het enige slaapje is. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.