Haver wordt al 2000 jaar ingezet als grondstof in paardenvoeding en geeft sportpaarden extra snel beschikbare energie. Het mooie van haver is dat het aanwezige zetmeel goed verteerbaar is voor paarden, in tegenstelling tot het zetmeel in andere granen, zoals tarwe, gerst en maïs.
Geef maximaal 2 kg brok per dag en vul dit aan met 1 kg haver. Zodra een kilogram haver wordt bijgevoerd zal dit niet direct een scheve calcium/fosfor verhouding veroorzaken als het paard voldoende ruwvoer en/of weidegang krijgt.
Verder is haver relatief vet- en eiwitrijk en bevat het meer fosfor dan calcium wat resulteert in een scheve calcium-fosfor verhouding. Haver wordt vaak in krachtvoer verwerkt, zowel in brok als in muesli. Er zijn tegenwoordig ook krachtvoeders verkrijgbaar zonder haver.
Haver bevat meer ruwe celstof en vezels dan andere granen. Op haver moeten paarden dus goed kauwen en dat is goed voor de spijsvertering. Haver heeft een hoger vetgehalte dan andere granen wat een goede invloed heeft op de glans van de vacht van het paard. Haver heeft een calcium-fosfor verhouding van ± 1:3.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Wanneer je volledige haverkorrels in de mest vindt met daarin het zetmeel, en dus alle belangrijke voedingstoffen, is geplette haver voor jouw paard een betere optie omdat dit beter opgenomen wordt. Het beste resultaat met geplette haver bereik je door gepunte haver zelf te pletten en daarna direct te voeren.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
Zwarte haver en witte haver zijn wat betreft voedingswaarde vrijwel hetzelfde en zijn beide zeer geschikt als paardenvoer. De kwaliteit van witte haver kan echter iets wisselender zijn en meestal is witte haver goedkoper. Zwarte haver heeft vaak de voorkeur in paardenvoer en is iets minder rijk dan witte haver.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Om van de gepelde graankorrels havervlokken te maken worden hele korrels geplet, om er havermout van te maken worden de gepelde korrels eerst in stukjes geknipt. Deze kleine stukjes haver noem je havergrutten (steel cut oats). Door deze havergrutten vervolgens te pletten krijgen we havermout.
Een paard wordt er niet 'heet' van, maar het levert wel veel energie op. Er is zuurstof nodig voor de verbranding, dus het werkt het beste bij duurprestaties, waarbij een paard niet buiten adem raakt. Je kunt zelf plantaardige olie aan het voer toevoegen.
Versnelt het energieherstel van de spieren
De belangrijkste reden: havermout versnelt het energieherstel van de spieren. Daarnaast bevat het eiwitten die de spieropbouw sterk bevorderen. Als je sneller resultaat wilt boeken op de sportschool, dan is havermout zeker een aanrader.
Het bevat een hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je energie tijdens je training over een langere periode op peil blijft. Verder bevat havermout ook eiwitten: van belang voor het herstel en de opbouw van je spieren.
zijn een bijproduct van haver en worden verkregen bij het ontdoppen van haverkorrels. Haverdoppen staan bekend om de positieve werking op de darmgezondheid.
Door een haverkorrel te ontdoen van de huls/schil, ontstaat gepunte haver. Zetmeel uit haver is voor paarden het best verteerbaar in vergelijking met het zetmeel uit andere granen. Het kan bijna geheel in de maag verteerd worden. Daarnaast heeft haver het laagste zetmeelgehalte.
Zwarte haver is een oergraan, vol met hoogwaardige onbewerkte voedingsstoffen. 100% biologisch, puur en eerlijk voer voor grazers, maar ook voor kippen.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
Om de merrie in conditie te houden of op gewicht te krijgen, is het voeren van ruwvoer met voldoende voedingsstoffen, zoals luzerne, van essentieel belang.
Haver wordt meestal bij het ontbijt gegeten als havermout; dat wordt gemaakt door de haver in water of melk te koken. Vaak zit het ook in muffins, granola- of mueslirepen, koekjes en andere baksels. Kortom: Haver is een volkorengraan dat vaak bij het ontbijt gegeten wordt als havermoutpap.
Haver, boekweit en quinoa zijn officieel geen granen, maar veel mensen eten ze wel als graan. Omdat ze echter geen eiwitten bevatten, zijn ze glutenvrij. Ideaal voor mensen met een gluten intolerantie.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Wil je je flegmatieke paard leren op een kleine zachte hulp voorwaarts te gaan, pas dan consequent de 1-2-3-regel toe en laat na elke kuithulp je been afhangen zodat je de druk weghaalt als beloning.