Knuffels en beddengoed wassen niet meer nodig Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Met deze aanpassing van de richtlijn sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen.
Aangezien luizen tot 24u overleven op andere oppervlakten dan je haar, pas je maar beter op met lakens, mutsen en andere textiel. Je kan deze wassen op minstens 60°. Voorwerpen die je niet kunt wassen, steek je gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten plastic zak die je in een koude omgeving plaatst.
De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Maatregel: Heet wassen van beddengoed en dergelijke is passé
Beddengoed wordt heet gewassen, alle knuffels gaan de wastrommel in, de auto wordt grondig gestofzuigd en jassen mogen niet bij elkaar aan de kapstok.
Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het soms wel nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Gebruik evenwel je gezond verstand en overdrijf niet.
Daarom is het belangrijk om je hoofdhuid en haar snel te behandelen. Hoofdluis gaat niet vanzelf over.
Ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De hoofdluis behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Zijn er extra maatregelen in de omgeving nodig? Nee, luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen. Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen.
Voorwerpen die je niet mag wassen, kan je ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Kleine voorwerpen zoals kammen of knuffels kan je gedurende 8 uur in de diepvries steken. Door de koude temperatuur zullen de luizen sneller sterven.
Om die reden zal een hoofdluis niet snel hoofd en haar verlaten. Oók niet als mensen met hun hoofd schudden. Luizen planten zich ook voort op het mensenhoofd. Richt uw energie dus op het reduceren van de luizen en neten op het hoofd van uw kind (kammen, kammen, kammen!).
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen? Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Een efficiënte manier om luizen te herkennen bij jezelf
Om luizen te herkennen bij jezelf, vraag je dus best aan iemand anders om ook jouw haar volgens de nat-kam-methode door te kammen. Je gebruikt overigens het best een witte luizenkam, omdat de luizen en neten op die kam goed zichtbaar zijn.
Wanneer een hoofdluis bloed drinkt brengt hij wat van zijn speeksel in het wondje aan waardoor het minder snel stolt. Het is dat speeksel wat de jeuk veroorzaakt, mits u er allergisch voor bent. Bij een eerste besmetting kan het soms 2 weken aan incubatietijd duren voordat men de jeuk gaat voelen.
Een (deels) lege (wit) of dode (bruin) neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven. Je kan dus nog steeds neten vinden bij een verholpen besmetting!
Dit doen zij uitsluitend via haar-haarcontact. Hoofdluizen zijn genetisch geprogrammeerd om zich te verspreiden. Wanneer zij de kans krijgen om een nieuwe gastheer te betrekken zullen zij dat niet laten. Een volwassen vrouwtjes-luis hoeft slechts één keer te paren.
Witte azijn tegen luizen
Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit. Gebruik vervolgens een luizenkam om te controleren of de luizen dood zijn. Een andere techniek is om verdunde azijn op te warmen en gedurende 30 minuten met een warme handdoek op het hoofd te laten intrekken.
De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen.
Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.