Het is zeker niet zo dat een hond alleen maar bijt als hij zich zelfverzekerd voelt. Sterker nog: het grootste deel van de bijtincidenten is een gevolg van angstagressie: de hond voelt zich bedreigd, is ergens bang voor en om het 'gevaar' af te weren, hapt of bijt hij.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Bijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid. Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden. Van oorsprong is bijten dus noodzakelijk voor de overleving van een hond.
Honden worden niet zomaar ineens agressief. Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
De hond maakt een grommend geluid. Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen. Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.
Jouw hond gromt bij aaien, omdat hij zich ongemakkelijk voelt. Gromt hond bij aaien door iemand die hij niet goed kent, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond het niet prettig vindt dat diegene hem aanraakt, omdat hij zich bedreigd voelt door die persoon.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Gebruik een ferme stem om de hond te laten weten dat bijten onacceptabel is. Zeg bijvoorbeeld "nee!" op een duidelijke en resolute manier. Maak een hard geluid: Maak een hard geluid, zoals een schreeuw of een claxon, om de aandacht van de hond te trekken en het bijten te stoppen.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Als je hond je aankijkt met een lieflijke blik, dan mag hij of zij jou erg graag. Je zult dit zien aan de lichaamshouding van je hond. Hij of zij kwispelt met de staart en/of heeft een ontspannen houding. Dit is de manier voor je hond om te laten zien dat hij of zij van je houdt!
Een hondentong is namelijk heel gezond.Op de tong zitten miljoenen gezonde bacteriën die een wond kunnen schoonmaken. Het vuil uit de grond verdwijnt veel sneller dan wanneer je dat nare prikspul uit een flesje gebruikt. Dus heb je een hond in huis, dan heb je geen verbandtrommel nodig.
Is uw hond erg stout geweest en helpt bestraffen met de stem niet, dan kunt u hem bij het nekvel pakken, waarbij u stevig op hem moppert. Maar bedenk wel: voor een hond is dit een zeer zware straf, pas hem niet te vlug toe. Dan als laatste iets over knuffelen en troosten.
Ons belangrijkste advies is om gewenst bedrag te belonen en ongewenst gedrag zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht je hond toch ongewenst gedrag vertonen, negeer het dan en corrigeer waar nodig. Laat hem zien wat hij juist wél mag doen en als hij dit gewenste gedrag vertoont, beloon dit dan.
1) Buig niet over de hond heen
De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Hij wil en moet bij jou in de buurt blijven om zich prettig en comfortabel te voelen. Je hond volgt je dan dus niet omdat hij verwacht dat er iets leuks gebeurt, maar juist omdat hij bang is dat er iets vervelends gaat gebeuren en dat vervelende wil hij voorkomen.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Je kunt per praatknop je stem opnemen, bijvoorbeeld: “wandelen”, “snoepje”, “auto”, “spelen”. Je leert de hond wat deze woorden betekenen. Het is een soort van hersenwerk/hondenpuzzels en zorgt dat honden meer leren nadenken. Elke praatknop heeft zijn eigen kleur zodat de hond dit leert herkennen.