Oorspronkelijk komt pesto uit de stad Genua (Genova in het Italiaans) in de Italiaanse streek Ligurië. Vandaar dat de klassieke variant, 'Pesto alla Genovese' wordt genoemd. Ligurië, een smalle kustprovincie in het noordwesten van Italië, is gezegend met een overvloed aan wilde basilicum.
Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova uit de streek Ligurië. De klassieke variant van de pesto heet dan ook 'Pesto alla Genovese'. In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Voor pesto wordt Parmezaanse kaas gebruikt. En in Parmezaanse kaas wordt dierlijk stremsel gebruikt. Voor dit pesto recept gebruiken wij Parrano kaas, waar geen dierlijk stremsel in zit.
Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen.
Het eerste wat je in de vijzel doet zijn de blaadjes basilicum. Begin met vijzelen, zodat er een mooie gladde groene smurrie ontstaat. Als de basilicum onherkenbaar is en er alleen nog maar een smeuïge substantie in de vijzel zit, dan voeg je de knoflook toe.
Wanneer je pesto kant-en-klaar uit een potje eet, krijg je vaak veel toegevoegd zout binnen. Zout zorgt voor conservering en voor smaak. In 100 gram groene pesto van een bekend Italiaans supermarktmerk zit al bijna 3 gram zout. In de rode variant is dit 2,4 gram.
Het hoge caloriegehalte wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van Parmezaanse kaas en olijfolie. Echter zijn dit voor het grootste gedeelte gezonde vetten en past verse pesto best, indien met mate, in een gezond voedingspatroon! Maak dus maar snel één van de lekkere verse pesto's van Zelf Pesto Maken!
Pesto alla genovese
Het is een dikke smeuïge saus van fijngewreven verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vergine olijfolie en zout. De ingrediënten alleen al doen je het water in de mond lopen.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Een groene pesto geschikt voor veganisten. Deze groene pesto is gemaakt van d.o.p. Gecertificeerde italiaanse basilicum uit de streek ligurie. Het klimaat van deze streek geeft de basilicum een zoete, zachte en onmiskenbare basilicum smaak. Dit maakt de pesto's van puro bijzonder en uniek van kwaliteit.
Inmiddels wordt de naam 'pesto'gebruikt voor allerlei verschillende gehakte kruiden gemengd met olijfolie. Tapenades zijn wat grover dan pesto`s en bestaan uit fijngehakte ingredienten zoals tomaten,paddestoelen en olijven,ook weer smeuig gemaakt met olijfolie.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
1 eetlepel pesto bevat 0.081 gram zout. 1 eetlepel verse pesto van de Albert Heijn bevat 0.218 gram zout. Wanneer je het zelf maakt krijg je dus 2,5x minder zout binnen en het is lekkerder.
De artikelen zijn exclusief te koop bij Albert Heijn voor € 2,99 per stuk.
Aioli is een populaire saus in de mediterrane landen. Het is gemaakt van knoflook, olijfolie, citroensap en zout. Het wordt gebruikt als dip voor brood of als saus voor vlees of groenten.
Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.