Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter. Dit geldt voor steden, landen, streken, continenten, maar ook bergen, rivieren, woestijnen en hemellichamen.
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine.
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
Zuid-Holland, Zuid-Hollands, Zuid-Hollander. Zuid-Korea, Zuid-Koreaans, Zuid-Koreaan. Zuidoost-Finland, Zuidoost-Fins. Zuidwest-Australië, Zuidwest-Australisch.
(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.
Een windrichting heeft alleen een hoofdletter als onderdeel van een aardrijkskundige naam (Zuid-Frankrijk), of als ze zelf als een eigennaam gebruikt wordt (het arme Zuiden).
Als een zin begint met een afgekort woord, krijgt het eerstvolgende woord de hoofdletter. Maar als een zin begint met een cijfer of een symbool, dan schrijf je geen hoofdletter.
Schrijf de naam van een taal, een dialect of een andere taalvariëteit met een hoofdletter. Een taalnaam die is afgeleid van een aardrijkskundige naam, behoudt de hoofdletters van de aardrijkskundige naam.
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
Parijs dankt haar steedse allure aan een facelift in het midden van de negentiende eeuw. Keizer Napoleon III en prefect Haussmann ploegden toen het middeleeuwse straatbeeld om. Zij creëerden een nieuwe stad met brede lanen, parken, moderne voorzieningen en grootse gebouwen.
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
We schrijven Noorden, Oosten, Zuiden en Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Noorden, Oosten, Zuiden of Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
(Samengestelde) aardrijkskundige namen met een koppelteken krijgen na het koppelteken (verbindingsstreepje) altijd een hoofdletter: – Zuid-Duitsland– Noord-Brabant– Nieuw-Zeeland Bij afleidingen van samengestelde aardrijkskundige namen die je bijvoeglijk gebruikt, geldt diezelfde regel: Zuid-Duitse (Noord-Brabantse, ...
Is het 'de Hollandse' of 'het Hollandse'?
Het is 'de Hollandse', want Hollandse is vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die Hollandse'.
Bijvoeglijk naamwoord: West-Europees, West-Europese.
De naam van een volk of een lid daarvan wordt met hoofdletter gespeld. Aanduidingen voor een etnische groep of die op meer dan één volk betrekking hebben, krijgen een kleine letter.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg.
Aardrijkskundige namen met als linkerdeel een woord als Noord, Zuid, West, Oost, Centraal, Hoog, Laag, Boven, Beneden, Midden, Nieuw, Nederlands, Belgisch, Vlaams, Frans, Latijns, Afro of Indo schrijven we met een koppelteken en twee hoofdletters: Zuid-Afrika, Centraal-Amerika, Latijns-Amerika, Belgisch-Limburg.