HR koudschuim matras topper Koudschuim ventileert het beste en biedt veel veerkracht als de HR-waarde hoog is. We spreken van een hoge HR-waarde als de HR-waarde hoger is dan HR 55. Een koudschuim topper is het koelst en het best ventilerend.
Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.
Koudschuim matras
Er zijn matrassen die duidelijk 'koeler' slapen zoals bijvoorbeeld koudschuim. Koudschuim ventileert goed door de open celstructuur van het materiaal en laat uitstekend vocht door waardoor het matras droger blijft.
Koudschuim matras
Dit schuimt bestaat van nature uit een open celstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat het materiaal goed ventileert en vocht opneemt. Een koudschuim matras voelt dan ook niet warm aan. Tevens komt bij koudschuim matrassen haast geen kuilvorming voor en biedt een lange levensduur en hoog comfort.
De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om ademende beddengoed te nemen. Katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Koudschuim is polyurethaanschuim met een hoge veerkracht. Het wordt gemaakt door te schuimen of door middel van een gietproces. Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor dit type matras goed ventileert en het vocht uitstekend wordt afgevoerd.
Molton hoeslakens: Om je matras te beschermen en tegelijkertijd een koeler slaapoppervlak te bieden, is een molton hoeslaken een goede keuze. Het Y-Not Molton Hoeslaken is gemaakt van zacht en ademend katoen en zorgt voor een optimale vochtregulatie.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
De meest geschikte hotelbedden zijn in de regel pocket matrassen maar (koud) schuim matrassen gaan langer mee én, niet onbelangrijk, bieden meer comfort. De meeste hoteliers streven steeds vaker een hoog ligcomfort na terwijl het vroeger vooral om de levensduur van het hotelbed ging.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Het schuim heeft een onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en vocht goed afvoert. Het koudschuimmatras is daarom koeler en voelt minder klam aan. Traagschuim heeft juist een hoge warmte-isolatie en voelt daarom warmer aan.
Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Als u op zoek bent naar een koele topper raden wij een koudschuim topper of een Talalay latex topper aan. Beide topdekmatrassen beschikken over een open celstructuur waardoor de materialen optimaal ventileren. Daarnaast is de vocht- en temperatuurregulatie van zowel koudschuim als Talalay latex uitstekend.
Voor de warme nachten zijn de katoenen exemplaren een goede keuze, omdat ze wat koeler aan blijven voelen dankzij goede ventilatie en vochtopname. Ook bamboe en tencel geven een licht verkoelend effect. Tencel neemt zelfs 3x zoveel vocht op als katoen.
Ga dan voor de materialen percal of katoen (satijn). Een dekbedovertrek van dit materiaal blijft lekker koel. Daarnaast ademt deze stof goed. Hierdoor ervaar je een fris en knisperend gevoel, zodra je in bed kruipt.
Plaats hem richting de deuropening zodat warme lucht de kamer kan verlaten, of bij een open raam zodat koelere, frisse buitenlucht naar binnen geblazen wordt. Zet eventueel wat koele flessen water (uit de diepvries) voor de ventilator om een extra fris gevoel te creëren.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Koudschuim geeft zowel comfort als ondersteuning naarmate men de matras meer indrukt. Beiden zijn noodzakelijk voor een fijne slaapervaring. Een koudschuimmatras is veerkrachtig en neemt na indrukking vlug zijn oorspronkelijke vorm weer aan. De veerkracht is een grote factor in het algehele comfort van de matras.
Koudschuim is te herkennen aan een grillige celstructuur. De cellen verschillen allemaal in grootte en zijn niet allen rond. Daarnaast is koudschuim te herkennen aan de veerkracht. De veerkracht van koudschuim is progressief.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast.Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
Kies voor donkere kleuren
Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen. Wil je helemaal op safe gaan? Kies dan voor een donkere kleur zoals donkerblauw, antraciet of zwart.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.