Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Het kan een paar weken duren voordat je lichaam dit afgevoerd heeft. Ook sloeg je tijdens je zwangerschap extra vet op. Dit vet zorgt ervoor dat je tijdens het geven van borstvoeding een reserve hebt. Het kwijtraken hiervan kan weken tot maanden duren.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
De kans is groot dat je buik weer platter wordt. Bij sommige vrouwen duurt dit een aantal maanden, bij andere vrouwen langer dan een jaar. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Toch is het mogelijk dat je hangende buikje nooit helemaal wegtrekt.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
De extra kilo's die aan je buikje blijven zitten na de bevalling gaan bij sommige vrouwen op natuurlijke, magische wijze weer weg, maar veel vrouwen moeten hiervoor weer gaan trainen. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat je buikje eerder weer in vorm komt.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriƫn, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.
Als je bevalling soepel is verlopen, kan je na 6 weken dus weer voorzichtig starten met sporten. In de volgende gevallen kan je beter minstens 8 weken wachten met sporten na de bevalling: Je hebt niet gesport tijdens de zwangerschap. Je hebt een keizersnede gehad.
Bewegen en sporten
Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar ga niet meteen intensief sporten. Vanaf ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.
Ontzwangeren: weer op gewicht
Als je eenmaal bevallen bent wil je die kilo's ook graag weer kwijt. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap tussen de 10 en 12 kilo aan. Een baby weegt bij de geboorde ongeveer 3,5 kilo; het vruchtwater, de placenta en de vruchtvliezen wegen ongeveer 1,5 kilo.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur ā dat is stevig wandelen, dus niet rustig ā dan verbrand je al snel vier calorieĆ«n per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieĆ«n afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Een los T-shirt & jeans met hoge taille
Het shirt is lang en heeft afhangende mouwen waardoor het tegelijk modieus en ontspannen oogt. Je draagt het zo of met een katoenen legging, een joggingsbroek of een mom jeans. Als je voor een jeans gaat, kies er dan een die groot genoeg is voor je afterbabybuikje.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Regelmatig sporten bevordert de bloedsomloop in je huid en kan spieren verstevigen, waardoor deze meer volume vormen en slappe huid in bijvoorbeeld armen minder zichtbaar is. Zorg dat je voldoende slaapt zodat je huid zichzelf kan herstellen. Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels.
Pijn aan je vagina
Het kan wat meer pijn doen na uitscheuren of inknippen. Na ongeveer zes weken is de pijn voor iedereen wel weg, en zijn de wonden goed genezen. Heb je geen scheurtjes overgehouden aan de bevalling? Dan kan je na een week al van het beurse gevoel af zijn.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieƫn en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Met Belly Binding is er sprake van het inbinden van de buik op een oude Maleisische methode. Dit wordt gedaan met een lap katoenen stof om je buik, heupen en ribben om een vrouw na de bevalling te helpen met het herstel.