YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV. XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.
Niet alle kabels mogen gebundeld worden omdat ze hitte afgeven en dit gevaar kan opleveren. Bij de YMvK kabel is dit dus niet het geval. Hierdoor zijn ze o.a. te verwerken in kabelgoten.
XMVK houdt in dat het type kabel geschikt is voor lichte installaties tot 450/750 volt en dus voor gebruik thuis. Denk hierbij aan het buiten aansluiten van verlichting, stopcontacten, wasmachines en kleine motoren. Bij dit type kabel wordt aangeraden om niet meerdere kabels in één buis te leggen vanwege brandgevaar.
YMvK 5 x 2,5 mm2 GRIJS (per meter)voor zonnepanelen installaties. YMvK 5 x 2,5 mm2 GRIJS (per meter) is een installatiekabel die veel gebruikt wordt in zonnepanelen installaties en bovengrondse laagspanningsinstallaties . De YMVK 5 x 2.5 mm2 kabel is tevens zeer goed toe te passen in huisinstallaties.
De YMvK kabel is een kabel die geschikt is voor toepassingen tot 1000 Volt. Denk hierbij aan laagspanningsinstallaties, zoals bijvoorbeeld in woningen en bedrijfspanden. De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
Je hebt de YMvK-as grondkabel en de XMvK-as grondkabel. Een XMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0.6 mm2. En de YMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van minimaal 0.7 mm2.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen. Voor 1-fase systemen gebruikt men 3-aderige kabel en voor 3-fase is 5-aderige kabel nodig.
Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
XMVK installatiedraad
Deze lichtinstallatiekabel wordt meestal toegepast in de woningbouw (kruipruimtes), nutsbedrijven, agrarische gebouwen, bijvoorbeeld stallen en soortgelijke installaties. Deze kabel is niet geschikt voor toepassing in kabelbundels.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
YMvK-as kabel (grondkabel)
De stalen mantel wordt ook wel eens gebruikt als aarde, maar dat is niet de bedoeling. Voor tuinverlichting wordt deze elektrakabel toegepast. Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, maar voor huizen gaat het daarbij meestal om 3x25A. Dit betekent dat je per fase 25/1,6A = 16A kan aansluiten. Het gaat daarbij om een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase. Je kan dus 3 omvormers plaatsen, maar handiger is één 3-fase-omvormer.
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting.
Parallel schakelen zorgt dan voor een hogere opbrengst, waardoor je het prijsverschil terugverdiend. Bij serie geschakelde zonnepanelen kan de opbrengst van alle panelen namelijk omlaag gaan als één paneel minder oplevert.
Een remautomaat zorgt er dus voor dat wanneer je meer dan 40 Ampère zou afnemen, terwijl je groepenkast hier niet geschikt voor is, de installatie wordt afgeschakeld. De kans dat je (op een bepaald moment) meer dan 40 Ampère afneemt is heel klein.
Als je een 16 Ampere zekering hebt dan kan je ongeveer 18 zonnepanelen kwijt. Het vermogen dat dan op zijn hoogst terug geleverd kan worden is 3600 Watt.
Een dikkere kabel kan dus zonder problemen meer electronen vervoeren. Een opstopping is weerstand. Smallere weg/dunnere kabel = meer weerstand dus meer verlies. Wat je echter ook poneert is dat er meer verlies is bij de dikkere kabel wegens het dikkere oppervlak.
Wat gebeurt er bij overbelasting? Een 3x25 ampère-aansluiting heeft een maximaal vermogen van ongeveer 17.000 watt. Dat houdt in dat er tot 17.000 watt aan apparatuur tegelijkertijd kan aanstaan.