Lithium is een alkalimetaal dat te vinden is in een zoute, vochtige aardlaag diep in de grond. De grootste voorraden worden aangetroffen in de zogenaamde lithium-driehoek tussen Bolivia, Chili en Argentinië. Daar worden de mineralen omhoog gepompt met water.
Onze planeet heeft een reserve van 88 tot 89 miljoen ton van dit alkalische metaal. In theorie is dat meer dan genoeg. Maar slechts een kwart van dat lithium is bereikbaar en economisch ontginbaar.
Winning van lithium uit pekel
Daar bestaan verschillende methodes voor: Verdamping: Een bassin wordt gevuld met pekel, waarna men een deel van het water laat verdampen door de zon en de wind. Het natriumchloride, dat slechter oplosbaar is dan lithiumchloride, slaat deels neer en wordt afgevoerd.
Er is lithium gevonden in Nederland. Dit is een belangrijke stof in de productie van batterijen voor elektrische auto's. In de grond rondom Maastricht is onlangs deze stof gevonden in een aantal bodem monsters.
Tussen 2018 en 2020 was de prijs ongeveer 10.000 dollar per ton. Maar vanaf 2021 liep de prijs snel op naar 80.000 dollar per ton afgelopen november. Sindsdien daalde de prijs weer wat en momenteel wordt er ongeveer 67.000 dollar voor een ton lithium betaald.
Volgens het onderzoeksinstituut van Toyota zal het gebrek aan lithium voor batterijen de komende 15 jaar voelbaar zijn, ondanks de opening van nieuwe mijnen. De spanningen rond de overgang naar de elektrische auto zullen dan ook aanhouden.
Voor het ophalen en recyclen van lithium batterijen en lithium accu's ben je bij IT-Recycling aan het juist adres. Goed om te weten: lithium recyclen is NIET gratis en kost 1,55€ per kilo plus €100,00 opstartkosten.
Als lithium niet goed werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, wordt vaak carbamazepine voorgeschreven. Dit middel heeft hetzelfde effect als lithium: het helpt tegen ernstige stemmingsschommelingen. De voornaamste bijwerkingen zijn: duizeligheid, sufheid, moeheid en misselijkheid.
In Duitsland spreken ze alvast over genoeg lithium daar om 1 miljoen auto's te produceren. Maar hoe gaat die ontginning precies in zijn werk? Lithium kan ontgonnen worden aan de hand van diepe geothermie. Hierbij boort men twee diepe putten in de ondergrond van ongeveer 2 tot 3 kilometer diep.
Bij het delven van lithium komen allerlei schadelijke stoffen vrij, vertelt Djurdjevic, zoals teer en kwik. In het verwerkingsproces worden zoutzuur en zwavelzuur gebruikt. Dat kan allemaal in lucht, bodem en water terechtkomen.
Het probleem blijkt te zijn dat lithium op een lijst van toxische stoffen staat. Dus bij het breken van deze tabletten zouden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
De makkelijkste manier om lithium te winnen, is uit zoutmeren.Je laat het water verdampen, voert het zout af en houdt lithium over. Daarom is de Salar de Atacama, een enorm zoutmeer in Chili, een van de belangrijkste wingebieden van het metaal.
Lithium is te vinden in gesteenten, maar deze winning is erg duur. Het kan ook worden gewonnen uit zout water en dat gebeurt hier in de Atacamawoestijn in Chili. Bijna de helft van de wereldvoorraad lithium wordt hier in deze zoutmeren gewonnen.
In het zuidwesten van Duitsland zit een grote hoeveelheid lithium in de grond, naar schatting de grootste voorraad van Europa. Het metaal is onmisbaar in batterijen en accu's en zou dus een impuls kunnen geven aan bijvoorbeeld de verduurzaming van de auto-industrie.
In een manische periode bent u veel opgewekter, actiever en zelfverzekerder dan u gewend bent. Of u voelt zich opgejaagd, doet dingen zonder er goed over na te denken en wordt sneller boos dan normaal.
Als lithium toch wordt afgebouwd, moet dat geleidelijk, bijvoorbeeld in een tempo van 200 mg minderen per maand. Je kunt ook na elke vermindering wat langer pauzeren om te bezien hoe dat voelt. Soms is een lagere dosis inderdaad beter, maar helemaal stoppen niet.
Lithium is een medicijn dat een stabiliserend effect heeft op de stemming en behoort tot de groep van stemmingsstabilisatoren. Stemmingsstabilisatoren worden met name gebruikt om een ontregelde stemming te verbeteren.
De hoeveelheid Lithium per cell bedraagt ongeveer 0,07-0,08 kg Li/kWh. Voor een Long Range (100kWh) uitvoering zou dit dus circa 8 kg zijn. Met de Lithium productie van 2018 zou je dus vlot meer dan 10 miljoen Tesla Model S kunnen bouwen.
Dat komt vooral door de toenemende vraag naar elektrische auto's waarvan de batterijen aanzienlijke hoeveelheden lithium vereisen. Hoeveel er nodig is voor een autobatterij hangt af van de grootte ervan en dus van de kracht en het bereik, maar de batterij van een Tesla bevat naar schatting 63 kilo lithium.
Hoeveel lithium zit er in een batterij? Allereerst de hoeveelheid: er wordt geschat dat er voor elke kWh aan batterijcapaciteit zo'n 200 gram lithium nodig is. Voor een gemiddelde thuisbatterij van 5 kWh betekent dat een totaal van 1 kg lithium.
China is 's werelds grootste producent van elektrische auto's, batterijen, zonnepanelen en windturbines. Deze industrieën hebben veel grondstoffen nodig. Het gaat onder meer om nikkel, lithium, koper, uranium, staal en ijzer.
Knoopcellen in een hoorapparaat of horloge en penlight-batterijen in elektronisch speelgoed zijn voorbeelden van lithiumcellen. Lithiumbatterijen worden onder andere gebruikt in elektrische fietsen, auto's, telefoons en powerbanks (energie-opslagsystemen (EOS)).
In Nederland gebruiken meer dan 30.000 mensen lithium, vooral bij een bipolaire stoornis. Het medicijn werkt goed maar kent ook risico's, zoals nierschade of vergiftigingsverschijnselen.