Hoe komt het eigenlijk dat rijp fruit zo vatbaar is voor schimmels en andere micro-organismen? Dat zit zo: als fruit erg rijp is, wordt het schilletje van het stuk fruit steeds doorlaatbaarder. De 'huid' van de perzik vormt zo geen goede barrière meer en schimmels, gisten en bacteriën kunnen het fruit binnendringen.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Schimmels vermeerderen zich door sporen die door de lucht bewegen. Eten beschimmelt wanneer het in contact komt met een schimmelspoor en deze zich gaat vermeerderen; dat kan behoorlijk hard gaan. Wanneer je het eten te lang of onjuist bewaart, is de kans op schimmelgroei het grootst.
Hoe weet ik of een mandarijn niet goed meer is? De mandarijn is beschimmeld, helemaal uitgedroogd of verliest zijn smaak. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Satsuma mandarijnen zijn makkelijker te pellen dan sinaasappels, omdat ze losser in hun schil zitten.
Toch schimmel op je fruit? Gooi de hele vrucht dan weg, want schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten. Heeft je zomerfruit een beurse plek? Dan kun je dit nog prima wegsnijden en de rest opeten.
Zodra op brood, koekjes, gebak of andere droge, poreuze etenswaren iets van schimmel verschijnt, kun je je lekkernij vergeten. In zachter fruit en 'vochtige' groenten (met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten) kunnen de bacteriën zich snel onder de schil verspreiden. Gewoon weggooien dus.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Het hebben van een koelkast met oud of bedorven voedsel, een koelkast met verbroken zegels en onderdelen, of gewoon niet schoonmaken en verzorgen van het apparaat kan allemaal bijdragen aan de schimmelgroei in de koelkast.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Als je voedsel eet waar fruitvliegjes of insecten op hebben gezeten word je niet automatisch ziek. Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien.
Groenten en fruit kunnen ook besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit zijn veelal ziektekiemen die in de mest van de dieren zitten. Als groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is, kunnen er dierlijke ziektekiemen op het voedsel terecht komen.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte.
Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
Gooi het dan altijd weg. Deze producten hoeven in ieder geval niet meteen de prullenbak in: 'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Kortom: Hoewel er schimmels worden gebruikt bij de bereiding van zachte blauwe en witte schimmelkazen, is het een teken van bederf op andere soorten. Zachte kaassoorten zoals roomkaas moeten direct weggegooid worden bij het verschijnen van sporen, maar harde kun je nog opeten als je de schimmel rondom goed wegsnijdt.