Vaak verlaat de munt het lichaam zonder problemen via de ontlasting. Als er problemen optreden, dan gaat het meestal om een munt met een doorsnede van meer dan twintig millimeter. Meestal zijn er dus geen klachten en er geen vervelende gevolgen.
Als u een munt gevonden heeft, kunt u dat bij De Nederlandsche Bank (DNB) melden.
Als het kind een voorwerp inslikt, geeft dat zeer vaak geen symptomen, ongeacht de grootte van het voorwerp. Mogelijke symptomen zijn matige expiratoire dyspneu (zeer korte pauze bij het uitademen) en slikproblemen. Blijf rustig en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen.
Door de onderlinge aantrekking van magneten kan de tussenliggende darmwand bekneld raken, met potentieel levensbedreigende complicaties. Bij kinderen die meerdere speelgoedmagneetjes hebben ingeslikt moet men bedacht zijn op darmproblemen.
Er belanden ook wel eens voorwerpen in het lichaam van een cliënt, van een punaise tot een schaar. Zo'n scherpe punt kan uiteraard grote schade veroorzaken aan de ingewanden. Het hem zelf laten uitpoepen is dan geen optie meer.
Ook munten die een zwarte aanslag vertonen, kun je een nacht lang in een badje van cola laten liggen.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en verliezen hun waarde niet. Ze kunnen nog altijd gebruikt worden. U hoeft ze dus niet terug te brengen naar de bank.
Maak deze dan eerst schoon. Knip muntblaadjes van de takjes. Was daarna de verse kruiden onder stromend water. Laat de blaadjes daarna uitlekken of dep ze droog voor gebruik.
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel, koper en messing.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
Gedurende de oorlog werd de productie van zilveren guldens uitbesteed aan Amerika. Munten uit de periode 1944 – 1945 zijn daarom erg zeldzaam en vertegenwoordigen een hogere waarde.
Doordat de munten uit 1970 en 1973 zwaarder zijn dan de andere munten, bevatten deze zilveren tientjes relatief meer puur zilver. Hierdoor zijn deze ook meer waard dan de zilveren tientjes uit latere jaren, namelijk ongeveer 9 euro. De munten uit de jaren 90 kunt u meestal voor ongeveer 5 euro aan ons verkopen.
Sinds de coronacrisis betalen we meer en meer digitaal, waardoor er nog veel rosse munten in schuiven, jassen en kasten zitten. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en Eén iedereen op om van 9 mei tot 17 juni 2022 alle achtergebleven eurocenten uit quarantaine te halen en te verzamelen in een Rospot.
Wat kan ik nog doen met mijn rosse centen? De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, u kunt ze dus nog altijd gebruiken in de winkel. Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel.
Voor het storten van munten kun je terecht bij de meeste bouwmarkten van Gamma en Karwei of bij Geldmaatwinkels. Check de Locatiewijzer voor de plaats en openingstijden van de automaten van Geldmaat.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.