Hij is volkomen verrast en doet niets. Hij ademt water in en verdrinkt, zelfs al in een klein laagje water. Dat is de reden dat je kindje bij het babyzwemmen vertrouwd gemaakt wordt met het onder water gaan. In een veilige setting met jou erbij leert hij zijn adem inhouden en in actie komen als hij in het water valt.
Ik kwam er al gauw achter: baby's kunnen zeker onderwater zwemmen. Dit kan dankzij hun oerinstinct. Hierdoor houden zij hun adem in op het moment dat ze onderwater zitten.
"Een peuter die voorover in het water valt of wordt geduwd, kan zich vaak niet omdraaien. Blijft het neusje en de mond onder water, dan kan het binnen een minuut verdrinken. Valt een kind achterover, dan blijft het vaak drijven en is de overlevingskans groter.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
Het bevordert zijn motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Zwemmende baby's zouden een beter evenwicht ontwikkelen en beter kunnen grijpen dan baby's die niet zwemmen. Je kleintje leert dat hij op eigen kracht kan voortbewegen. Samen zwemmen bevordert de band tussen ouder en kind.
Hele jonge baby's beschikken nog over de reflex waarbij de luchtwegen automatisch afsluiten als ze onder water gaan. Jonge baby' zijn onbevangen, kennen nog geen angst en als je op jonge leeftijd met je kindje gaat zwemmen leert hij dat onder water gaan bij zwemmen hoort.
Zwemmen is voor baby's vaak erg vermoeiend. Blijf daarom niet langer dan een half uurtje in het water en plan jullie zwemsessie voor het slaapje van je kleintje. Zo heeft je uk daarna alle tijd om goed uit te rusten.
Een kind kan binnen een minuut verdrinken. Als een kind onder water raakt, zal hij eerst proberen zijn adem in het houden. Dat kan een kind een aantal seconden volhouden. Als er vervolgens een ademprikkel komt, zal het kind toch een adembeweging maken.
Baby's groeien in de baarmoeder. Hier zitten ze met de navelstreng vast aan de placenta. Zo komen voedingsstoffen en zuurstof van hun moeder in hun lichaam. Ze kunnen nog niet zelf ademen want hun longetjes zitten nog vol met vruchtwater.
Hoe doen baby's het…
Tijdens hun eerste weken maken de baby's ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Normaal gesproken houdt een kind de adem in als het onder water gaat. Maar, als een kind onder water raakt en schrikt, neemt het een hap lucht en dan belandt er water in de longen. Daardoor kunnen de longblaasjes beschadigen en ontstaat er een ontsteking.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen. Als hij gaat bibberen, ga dan uit het water en wikkel hem in een lekkere warme handdoek.
Op Bonaire, in de Nederlandse Antillen, heeft de 41-jarige Carlos een nieuw record neergezet. Hij wist als langste ooit onder water te zwemmen, zonder adem te halen. Carlos legde maar liefst een afstand van 170 meter af. In totaal was hij drie minuten en vijf seconden zonder te ademen onder water.
Secondary drowning, of 'late verdrinking' ontstaat enige uren na redding, nadat het slachtoffer in eerste instantie verdronken was. Water in de longen leidt tot irritatie aan de longblaasjes en er ontstaat vaak een een ernstige ontstekingsreactie.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
Verdrinkingsproces. Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
De meeste baby's zijn dol op water. Maar water is ook gevaarlijk: jonge kinderen zijn watervlug en zien geen gevaren. Houd je kleine daarom in de buurt van water extra goed in de gaten. Baby's kunnen al verdrinken in water met een diepte van vijf centimeter, zonder dat je het merkt.
Verdrinkingsdood in bad is zeldzaam
Een verdrinkingsdood in bad komt dus bijna nooit voor, behalve als er iets aan de hand is. Een moord bijvoorbeeld, om maar iets lugubers te noemen. Maar ook epilepsie kan een oorzaak zijn: tijdens een aanval raken je reflexen verstoord, en krijg je jezelf niet meer rechtop in bad.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Heeft mijn baby een zwembroekje of zwemluier nodig? Ja, een zwemluier is handig om mee te nemen. In veel zwembaden is het verplicht, en daarnaast is het wel zo hygiënisch. Een zwemluier absorbeert geen vocht zodat hij niet te zwaar wordt, maar houdt wel ontlasting tegen.