Het selectief fokken van vooral de laatste decennia is puur gericht op maximale productie; zoveel mogelijk biggetjes en zo snel mogelijke groei. Zo groeit een varken met ongeveer 0,8 kg per dag en bereiken ze al na ongeveer 7 maanden hun maximale gewicht van 120 kg, waarna ze naar het slachthuis worden afgevoerd.
Zo zal een big met een speengewicht van 7,5 kg met een gemiddelde groei van 350 g per dag na 42 dagen 22,2 kg wegen (7,5 + (42 x 0,350) = 22,2).
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
De zeug en haar biggen blijven ongeveer zes weken in een kraamstal. Zodra de biggen 40 weken oud zijn, worden ze gespeend. Als de biggen gespeend worden, dan wordt de zeug weggehaald.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Vlak voor spenen drinken biggen gemiddeld 1 liter zeugenmelk per dag. Zeugenmelk bestaat uit ongeveer 20% droge stof, dus dit betekent dat biggen via de zeugenmelk zo'n 200 g droge stof binnen krijgen. Daarnaast vreten biggen ongeveer 50 gram van een prestarter op de dag voor spenen (rond 26 dagen leeftijd).
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Tien weken oude biggen noemt men gebruiksvarkens. Ze wegen ongeveer 25 kg en gaan naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer vier tot zes maanden oud zijn en maximaal 90 kilo wegen worden ze gedood en verwerkt in een varkensslachterij.
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
De eerste dag na de geboorte produceert een zeug biestmelk. Deze is rijk aan antistoffen die de big doorheen de darm kan opnemen in zijn bloed. Deze antistoffen beschermen de big tegen ziekte. De opname van biestmelk tijdens de eerste levensdag is dan ook levensnoodzakelijk voor biggen.
Eersteworpszeugen werpen biggen van gemiddeld 1.241 gram, tweede, derde en vierdeworpszeugen geven biggen die gemiddeld rond de 1.400 gram wegen. Na de vierde worp daalt het gemiddeld geboortegewicht langzaam. Bij achtste- en ouderworpszeugen is het gemiddeld gewicht van de biggen 1.287 gram.
Als de biggen 25 dagen oud zijn, hebben ze geen moedermelk meer nodig en mogen de biggen naar een ruimte zonder de moeder. We noemen ze dan gespeende biggen. De moeder gaat dan weer naar de groep en wordt weer bevrucht. Een zeug kan ruim 2 keer per jaar drachtig zijn.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Biggetjes drinken net als kalfjes en geitjes melk bij hun moeder. Toch wordt er wel koeienmelk en geitenmelk verkocht maar geen varkensmelk. Dat komt omdat de biggen alle melk van hun moeder zelf opdrinken.
In de weken daarna drinken de biggen per dag 15 tot 20 keer melk, in totaal bijna een liter per dag voor een ras van normale grootte. De zeug gaat er echt voor liggen, meestal op haar rechterzij (als de biggen groter zijn, blijft ze vaak staan). Ze roept de biggen bij zich, waarna ze allemaal tegelijk zullen drinken.
Varkens kunnen zitten en draaien op commando, sommige kunnen liggen of een pootje geven en er zijn ook varkens die kunnen springen door een hoepel of op een skateboard kunnen staan.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!