Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree. De bloemen kunnen in de sla gebruikt worden. (Gedroogde) salie is ook wel onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
U kunt het kruid salie wel veilig gebruiken als smaakmaker in de keuken. Vraag uw arts of verpleegkundige om tips tegen overgangsklachten. Het effect van salie op overgangsklachten bij borstkanker is niet onderzocht. Daarom wordt het slikken van saliesupplementen bij borstkanker afgeraden.
Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet. Een tot twee koppen per dag is voldoende. Bij grote hoeveelheden kan salie een ongewenste uitwerking hebben. Gebruik salie met mate om bijwerkingen zoals misselijkheid te voorkomen.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Huismiddel tegen keelpijn : salie
En niet zonder reden : salie verzacht de slijmvliezen en is een ware traktatie bij jeukende keelpijn! Het begin van een ontsteking kan worden afgeremd met salie. Als je speciaal geoogste salie wilt gebruiken voor een verkoudheid, dan is de bereiding als thee ideaal.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas. Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers. De plant staat bekend om zijn zweetremmende werking.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Het zal je lever en lymfesysteem dus een flinke boost geven. Ook wanneer je verkouden bent, is saliethee geschikt. Het wordt namelijk gezien als een natuurlijk antibioticum tegen hoest, keelpijn en overtollig slijm. Aan een kopje saliethee zit dus een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen vast.
De warmte zorgt er voor dat je meer last hebt van opvliegers en andere overgangsverschijnselen. Opvliegers worden meestal uitgelokt door een bepaalde prikkel of spanning. Ook stress, pittige voeding, alcohol, koffie kunnen opvliegers uitlokken en verergeren.
Knoflook, kummel, komijn, saffraan en rozemarijn zijn net als peterselie, gember, rode peper, tijm, basilicum, oregano, lavas en sereh (citroengras) gezond en lekker! Verse gember vermindert misselijkheid bij chemotherapie. Helaas kunnen kruiden en specerijen ook een interactie aangaan met je medicatie.
Toepassingen bij kankerbehandeling
Groene thee wordt door kankerpatiënten vooral genomen omwille van de antikanker- en weerstandsbevorderende activiteiten die eraan toegeschreven worden. Het zou vooral bij chronische lymfatische leukemie, borst- en huidkanker de voortgang van de ziekte kunnen vertragen (1).