Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!
Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Sla heeft een hoog watergehalte, dus het kan je konijn helpen om gehydrateerd te blijven, terwijl het ook een bron van vezels is om een goede spijsvertering te bevorderen. Volgens de Britse RSPCA hebben lichtgekleurde sla echter een minimale voedingswaarde en worden ze niet aanbevolen.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Konijnen mogen bloemkool, het is juist goed voor ze! Konijnen hebben behoefte aan variatie in hun voedsel om een optimaal niveau van gezondheid te behouden.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Een konijn mag vele soorten groenten eten, je geniet dus heel wat keuzevrijheid. We denken hierbij aan radijsjes (zowel de radijsjes zelf als het loof), broccoli, selder, klaver, paardenbloem (uiteraard pesticidevrij), andijvie, peterselie, waterkers, wortels en wortelloof.
Ja, sinaasappels zijn veilig om konijnen te voeren, zolang je maar een kleine hoeveelheid aanbiedt en ze geleidelijk aan in het dieet van je konijn introduceert.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Veel mensen beweren dat konijnen geen brood mogen eten; Het is een fabel, maar met zoveel dingen van het voedsel bij konijnen, moet het met mate gegeven worden. Je hoeft dus geen half brood per konijn te geven. Een halve boterham per konijn per dag is meer dan voldoende. Liefst ook droog brood in plaats van vers.
Konijnen mogen best veel verse groensoorten hebben: Andijvie, spinazie, witlof, wortelloof, selderie, geplukt vers gras, peterselie, enz.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Konijnen kunnen af en toe druiven hebben, maar zoals bij alle suikerhoudende voedingsmiddelen zijn er zeker grenzen. Omdat te veel druiven voor uw konijn spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, is het belangrijk om kleine hoeveelheden aan te bieden.
Groenvoer dat niet geschikt is voor jouw konijn of cavia
Bonen en erwten, dus ook geen sperzie- of snijbonen of peultjes.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.