Je voelt je veilig wanneer je je ook indirect niet bedreigd voelt. Wanneer je in staat bent om je eigen grenzen te respecteren en voor jezelf te zorgen. Het leren toelaten en begrijpen van emoties en gevoelens hoort bij zelfzorg. Emoties en gevoelens zijn geen eindstation waarover je niet of nauwelijks controle hebt.
Belang van veiligheid en vertrouwen
Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
Je onveilig voelen is de reden dat je lichaam stresshormonen maakt. Deze stresshormonen zorgen dus dat de verbinding tussen je linker- en rechterhersenhelft blokkeert. De tegenhanger is om je weer veilig te gaan voelen. Leer in welke situaties je onveiligheid ervaart en wat je dan nodig hebt.
Onder emotionele veiligheid verstaan wij de veiligheid die een kind ervaart om zichzelf te kunnen zijn, zichzelf te kunnen uiten en op een eigen manier zichzelf te kunnen ontwikkelen. Door een omgeving te creëren die als thuis voelt en veilig is, geven wij kinderen de ruimte om zich volledig te kunnen uiten.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt.
Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen
Een derde van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder gaf in 2019 aan zich weleens onveilig te voelen. Dit aandeel is tussen 2012 en 2019 afgenomen (CBS 2020). Beduidend meer vrouwen voelen zich weleens onveilig dan mannen (40% tegen 23%).
36 procent van de Nederlanders voelt zich soms onveilig op plekken waar groepen mensen rondhangen. Dit wordt dan ook het vaakst genoemd als onveilige plek. Andere plekken waar mensen zich het meest onveilig voelen is rond uitgaansgelegenheden (20 procent) en treinstations (15 procent).
Hij/zij kan je ongewild of ongepast aanraken of je bedreigen. Hij/zij kan je fysiek slaan of schoppen en/ of dreigen om je iets aan te doen of je te vermoorden. Hij/zij kan gillen, schreeuwen en/of verbaal geweld gebruiken (nare dingen over je zeggen, bedreigen, vernederen). Hij/zij kan seksueel geweld plegen.
Het begrip veiligheid heeft te maken met de fysieke veiligheid binnen de school, maar ook met de sociale veiligheid. Onder fysieke veiligheid valt brandveiligheid, verkeersveiligheid en veiligheid van leefomgeving. Het is van belang dat iedereen weet hoe te handelen bij incidenten.
Een gezonde werkomgeving waarin medewerkers mentaal gezond blijven begint met psychologische veiligheid. Psychologische veiligheid is het gevoel dat je vrijuit mag praten en niet wordt bestraft of vernedert als je ideeën deelt, vragen stelt, zorgen uit of dingen benoemt die fout gaan.
Positieve veiligheid is het versterken van veiligheid door meer aandacht te geven aan positieve factoren van samenleven, zoals zorg, vertrouwen en geborgenheid.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Veiligheid begint bovenaan in een organisatie. Als werknemers de perceptie hebben dat leidinggevenden en directie niet authentiek toegewijd zijn aan het bouwen van een veilige werkomgeving, dan zullen zij dat ook niet zijn.
De manier om de rust, veiligheid en geborgenheid te vinden waar jij zo naar verlangt, is om dit aan jezelf te geven. Laat je gevoel toe en blijf er even bij. Daarvoor is die tijd en ruimte nodig voor jou. Tijd om je eigen gevoel een plek te geven en om de emoties die daar achter liggen eindelijk eens toe te laten.
Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen, zowel in de eigen buurt (17 procent tegen 11 procent) als in het algemeen (42 procent tegen 24 procent). De jongere leeftijdsgroepen 15– tot 25-jarigen en 25– tot 45-jarigen voelen zich vaker onveilig dan 45–tot 65-jarigen en vooral 65-plussers.
Ruim driekwart van de Nederlandse bevolking (76%) tussen de 18 en 68 jaar voelt zich sociaal veilig op het werk. Desondanks heeft bijna 1 op de 5 Nederlanders wel eens sociale onveiligheid op de werkvloer ervaren.
Je veilig en zeker voelen. Verbinding voelen tussen lichaam en geest. Een gevoel van doel en betekenis hebben. Een gevoel van verbondenheid met de gemeenschap voelenen een verschil te maken.
Praat hierover en probeer eens andere manieren van vrijen. Seks kan ook heel fijn zijn door alleen te zoenen en elkaar te strelen of masseren zonder of met de penis, vagina of borsten aan te raken. Dat kan helpen om samen weer meer zin en plezier in seks te krijgen.
Qua lichaamsdeel vinden vrouwen een wasbordje het aantrekkelijkste lichaamsdeel van een man. Een kwart van de dames gaf aan dat deze zes blokjes bovenaan hun verlanglijstje stond. Gespierde armen pakten de tweede plek met 23 procent, gevolgd door de borstspieren (11%).
Waar op wordt gedoeld als de woorden 'emotionele onbereikbaarheid' wordt gebruikt, is dat de partner afstandelijk is, zelden of nooit wil knuffelen, dat er geen wederkerigheid is, of dat de partner geen inlevend vermogen laat zien, en dergelijke.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Een gebrek eraan of een te groot verschil in behoeften kan er dan ook voor zorgen dat je met elkaar botst en uiteindelijk misschien zelfs wel uit elkaar groeit!