Een onderlaag geeft zekerheid aan uw daksysteem. Wanneer er om een of andere reden een lek in de toplaag ontstaat, ligt er nog steeds een extra laag om de isolatie tegen insijpelend vocht te beschermen.
Bitumen is waterdicht, is makkelijk te verwerken en hecht goed aan de onderlaag. Vaak worden er kiezelstenen op gelegd om water te absorberen en plassen te voorkomen. De kiezelstenen zorgen ook voor isolatie, waardoor het huis in de zomer koeler en in de winter beter geïsoleerd is.
Roofing wordt steeds in 2 lagen aangebracht, waardoor je een extra stevige dakdichting krijgt. EPDM wordt altijd aangebracht door middel van lijm of in combinatie met mechanische bevestiging. Het membraan kan eventueel op maat gemaakt worden, waardoor er minder zichtbare naden zijn op het dak.
Er wordt altijd gebruik gemaakt van 2 lagen roofing, namelijk een gladde onderlaag glasvlies of polyester van 3mm dikte en vervolgens een eindlaag SBS van 4mm dikte.
Een dakprimer bereidt de ondergrond voor op de plaatsing van bitumineuze dakmembranen. Zo'n primer kunt u zien als een soort onmisbare schakel, die zorgt voor een goede hechting van de dakbedekking. Op beton of steen blijft altijd wat resterend stof achter. Met een primer zorgt u toch voor een goede fixeerlaag.
Deze laag wordt onder je dakbedekking gelegd en zorgt onder andere voor een goede isolatie, zodat de warmte niet via je dak uit je huis ontsnapt.
Bitumen wordt op rol geleverd en in de vorm van stroken geplaatst. De bitumen rol wordt daarbij in 1 of meerdere lagen aangebracht. Bitumineuze dakbedekking kan je zowel lijmen als branden (met een gasbrander) op het dak.
Roofing kun je zowel branden als kleven. Voordat je dit doet, moet je de ondergrond zorgvuldig voorbereiden. Voorzie steeds voldoende overlapping tussen 2 roofingbanen om de waterdichtheid te garanderen ( +/- 10cm ). Wil je roofing op een houten ondergrond plaatsen, gebruik dan altijd een geschikte roofing onderlaag.
Voor je aan het branden van de roofing begint, is het belangrijk dat je dak droog, schoon en vlak is. Een druppeltje regen is voldoende om het leggen van roofing uit te stellen tot een droger moment.
Roofing komt heel wat goedkoper uit dan EPDM, en de voorbije jaren is de kwaliteit ervan enorm veel verbeterd. Het grote voordeel van roofing in vergelijking met EPDM is dat je het in de winter kan plaatsen, ook bij temperaturen die onder het nulpunt liggen.
Blaasvorming ontstaat wanneer water onder de dakbedekking komt en niet meer weg kan. De blaasjes zijn vaak een voorbode van barsten en scheuren in het dak. Wees er dus op tijd bij!
Snij bij onderlagen een hoek van de middelste rol (de tussenliggende baan), zodat er zich een afgeschuind trapje vormt en er tijdens het branden geen dwarse capillair kan ontstaan. Deze hoek mag nooit te zien zijn in de toplaag. In een tweelaags bitumineus systeem mogen de naden nooit op elkaar vallen.
APP roofing is beter bestand tegen UV-stralen en extreme temperaturen in vergelijking met SBS roofing. Hier is dus geen extra ballastlaag nodig bovenop de dakbedekking. Een APP roofing dak is wel minder elastisch, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.
Tegen de onderkant van de balken worden houtplaten of gipsplaten genageld. Een veelgebruikte plaat is de OSB plaat: Oriented Strand Board. Dit is een duurzame vezelplaat die inmiddels het gebruik van bijvoorbeeld multiplex of gewoon vezelboard heeft vervangen.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
- Roofing gaat 20 à 40 jaar mee. Let wel dat de levensduur sterk afhangt van het merk, onderhoud en kwaliteit van het materiaal. - Roofing is relatief eenvoudig te herstellen en te vervangen. - Roofing is ecovriendelijk, want gerecycleerd materiaal.
Roofing of bitumen dakbedekking
Roofing was jarenlang de populairste vorm van dakbedekking, maar daar komt langzaam verandering in. En dat is met goede reden: Roofing branden is risicovol. Door het hoge risico is de plaatsing moeilijk en zeer duur om te verzekeren.
Er zijn twee mogelijkheden om roofing te plaatsen: lijmen of branden. In het eerste geval breng je één laag lijm aan en kleef je de roofing er onmiddellijk op. Met een naadroller druk je de naden aan en plaats er enkele planken en bakstenen op voor een betere hechting. Roofing plaatsen kan ook met een zachte vlam.
De prijs bedraagt gemiddeld €40 tot 60 per m2 (incl btw). De exacte kost hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte van het dak, de staat ervan, het soort roofing, de moeilijkheidsgraad van de werken en meer. Prijzen kunnen verschillen van dakwerker tot dakwerker.
Zo plaats je zelfklevende roofing
Bovendien zijn zelfklevende dakrollen heel eenvoudig te plaatsen: aftrekfolie verwijderen, kleven en klaar! De zelfklevende dakrollen zijn scheur-, krimp-, en rotvrij, hebben een hoge elasticiteit en behouden hun kleefkracht en zijn dankzij de leislag heel uv-bestendig.
Zo brand je roofing op je plat dak
Dakrollen op een dak branden is nog steeds een vaak gebruikte methode. Met een gasbrander verwarm je de roofing waardoor het materiaal licht vloeibaar wordt. Op die manier hechten de verschillende stroken mooi aan het dak en aan elkaar. Zo krijg je een perfect waterdicht dak.
Met of zonder leislag
Kiest u voor een bitumen dakbedekking rol met leislag, dan is het materiaal nóg beter beschermd tegen vocht en UV-straling. Leislag is een strooisel van fijngemalen leisteen, dat als toplaag op bitumen wordt gebruikt. Tegenwoordig is er echter ook APP gemodificeerd bitumen.
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.