Koningsdag, of eigenlijk Prinsessendag, werd voor het eerst gevierd op 31 augustus 1889. Dit was ter ere van de verjaardag van Prinses Wilhelmina. De politiek had bedacht dat Nederland een feestdag nodig had, waarbij de monarchie in het middelpunt stond.
De geschiedenis van Koningsdag begon met Prinsessedag
De geschiedenis van de nationale feestdag Koningsdag begon op op 31 augustus 1885. Die dag werd voor de eerste keer Prinsessedag gevierd. Een Utrechtse krant besloot de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina te vieren in het lokale Oranjepark.
Koningsdag is hét nationale feest van Nederland. In het hele land worden er op die dag verschillende feestelijkheden georganiseerd, variërend van rommelmarkten tot muziekfestivals tot parades. Het land kleurt oranje terwijl iedereen rondloopt in zoveel mogelijk oranje kledingstukken en accessoires tegelijk.
27 april 2015, Dordrecht
2015 was de eerste Koningsdag op 27 april. Het was voor het eerst sinds de noodlottige Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn dat de koninklijke familie maar één plaats bezocht. Dordrecht was de bestemming, waar Willem-Alexander onder andere getuige was van een botenparade.
Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag.
Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag.
Datum. Gedurende de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag. Toen Juliana de troon besteeg, werd het feest in 1949 verplaatst naar de geboortedag van de nieuwe koningin, 30 april.
Veel landen om ons heen vieren dus ook de verjaardag van hun vorst. Elk land op zijn eigen manier. Wij vieren het toch wel het meest uitbundig met de oranje feestkleur in de hoofdrol. Koningsdag voelt niet alleen als de verjaardag van onze koning.
Koning Willem-Alexander viert op 27 april 2023 zijn 56ste verjaardag.
In Nederland wordt in veel steden traditioneel een grote vrijmarkt gehouden op Koningsdag. Op die dagen verkopen volwassenen bijvoorbeeld huisraad die niet meer nodig is, of andere overbodige spullen.
Omdat ons koningshuis het woord 'oranje' in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden. Daarom wordt het gebruikt bij Koningsdag en bij de tenues van nationale sportclubs!
We kijken ieder jaar uit naar Koningsdag: een groot feest door het hele land voor koning Willem-Alexander, en natuurlijk de Oranjes die eropuit gaan. Niet alleen Nederland viert Koningsdag, ook andere Europese landen vieren de verjaardag van het staatshoofd.
Koningin Beatrix bezocht dan allerlei evenementen, vrijmarkten en optochten binnen de gemeente(s). Willem-Alexander verplaatste koninginnedag wel, namelijk naar zijn verjaardag, 27 april. Ook heette koninginnedag voortaan koningsdag.
De meest populaire feestdag die mensen graag als vrije dag behouden is nieuwjaarsdag: 90% van de deelnemers wil deze dag graag vrij zijn. Eerste kerstdag staat op de tweede plek, met 87%. Tweede kerstdag is met 74% nét iets populairder dan eerste paasdag (72%).
Koekhappen, spijkerpoepen en niet te vergeten de vrijmarkt: Koningsdag gaat ieder jaar weer gepaard met een veelvoud aan tradities. En dat zegt volgens Peter Jan Margry, professor Europese etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en het Meertens Instituut, veel over hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.
Engeland. Het mag geen verrassing zijn dat Her Majesty the Queen het allemaal iets anders aanpakt. Queen Elizabeth II viert niet één, maar tweemaal haar verjaardag. Op 12 april is zij echt jarig en op deze dag viert zij, geheel privé, haar partij met vrienden en familieleden.
Koningsdag blijft, ook in het buitenland, een bijzondere dag. En zeker in buurland België is het een plezier om die dag te vieren.
Rotterdam is gekozen als plaats om de verjaardag van de koning te vieren. Dit jaar is het dubbel feest. Koning Willem-Alexander zal samen met zijn familie zijn 56e verjaardag én het tienjarig koningschap vieren in Rotterdam tijdens Koningsdag 2023.
Zijne Majesteit de Koning woont op zaterdag 27 april 2024 met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd. Op Koningsdag bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio.
Koning Willem-Alexander heeft vandaag zijn 56ste verjaardag met zijn gezin in Rotterdam gevierd. Het is een bijzondere verjaardag, want het is op drie dagen na ook het 10-jarig jubileum van zijn koningschap. In dit artikel blikken we terug op alle hoogtepunten.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Koningsdag is een van de 11 officiële feestdagen in Nederland. In de praktijk is Koningsdag als nationale feestdag voor bijna iedereen een betaalde vrije dag. Toch is niet iedereen vrij. In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag.
Vrijdag 26 april 2024
Tijdens Koningsnacht op vrijdag 26 april is er genoeg te beleven in het centrum van Helmond voor jong en oud. Duik vooral de kroeg in, want de Helmondse horeca heeft tijdens Koningsnacht géén sluitingstijden. Het programma van Koningsnacht 2024 volgt nog.