Vanaf 1854 werd het gebied Curaçao en Onderhorigheden genoemd als kolonie onder het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 december 1954 kwam aan de koloniale status een eind toen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.
In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld.Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen de status van bijzondere Nederlandse gemeenten en maken deel uit van Nederland.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Vanaf 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen ontbonden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat dan uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Alle eilanden hebben een nieuwe status. Curaçao en Sint Maarten zijn nieuwe landen binnen het Koninkrijk.
Op 10 september 2004 stemde 59,5% van de bevolking van Bonaire voor het opheffen van de Antillen en voor directe banden met Nederland. Toen de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 als land werd opgeheven, werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland.
De eilanden Curaçao en Sint-Maarten kregen zelf de status van land (dezelfde status als Aruba in 1986 verwierf). De kleinere eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius werden openbare lichamen (of bijzondere gemeenten) en vallen daarmee direct onder het land Nederland.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Op dit moment wonen er ongeveer 6.000 Nederlanders permanent op Curaçao. Deze 6.000 Nederlanders wonen sinds 10 oktober 2010 niet meer op de Nederlandse Antillen, maar in het land Curaçao.
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke staat en sindsdien bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland en de Nederlandse Antillen. Per 1 januari 1986 verwierf Aruba een status aparte. Dit hield in dat Aruba de status van Land binnen het Koninkrijk verkreeg.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Vergeleken met Latijns-Amerikaanse landen is Curaçao rijk en welvarend. Het inkomen per hoofd van de bevolking bedraagt gemiddeld 15.000 dollar per persoon per jaar (2014).
Aangezien de meeste vakantiegangers overnachten in hun eigen appartement, huisje of studio is zelf boodschappen doen veel voordeliger. Boodschappen op Curaçao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland (afhankelijk van de producten), maar het scheelt aanzienlijk op je budget voor Curacao.
De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba vallen onder het land Nederland en hebben daarbinnen een aparte status als bijzondere gemeenten. Zij worden daarom samen / gezamenlijk 'Caribisch Nederland' genoemd.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
Wil jij echt emigreren? Dan moet je je uitschrijven in Nederland, een Verklaring van Rechtswege aanvragen en vervolgens je inschrijven op Curaçao. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid waar ze dit verder precies uitleggen. Daarnaast moet je natuurlijk ook een dak boven je hoofd regelen.
Het korte antwoord: ja! Denk je erover na om naar Curaçao te emigreren? Dan zijn er natuurlijk wel een aantal dingen die goed geregeld moeten worden. Gelukkig kun je als persoon met Nederlandse nationaliteit relatief makkelijk verhuizen naar Curaçao in vergelijking met andere landen.
Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden regelt de staatkundige relatie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De bevolking stamt af van Engelsen, Schotten, Ieren, Fransen, Afrikaanse slaven en Nederlanders.
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt 153.946 inwoners (2023).
De kosten van eten en drinken op Curaçao kunnen variëren van relatief goedkoop tot behoorlijk duur, afhankelijk van waar je eet. Een maaltijd in een lokaal restaurant kost tussen de $ 10 en $ 30, terwijl een drankje aan een bar ongeveer $ 5 tot $ 10 kost.