In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door de RDW is goedgekeurd. De RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.
Een elektrische step (e-step), die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als bromfiets. Naast de elektrische step is er de motorstep. Dit is een step met een verbrandingsmotor.
Op dit moment zijn er geen goedgekeurde elektrische steps. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
Nu is de step door de agenten in beslag genomen. In Nederland gelden speciale regels voor voertuigen. Elektrische steps worden hier ook als voertuig gezien en ze moeten dus aan bepaalde eisen voldoen. Een dergelijke step kan gezien worden als een bijzondere bromfiets, maar dan moet hij ook als zodanig gekeurd worden.
Waarom zijn elektrische steps verboden in Nederland? Elektrische steps zijn verboden omdat ze worden gezien als voertuig en dus aan voertuigeisen moeten voldoen. De eisen per voertuig (bijvoorbeeld auto, bromfiets of e-bike) zijn in alle EU-landen hetzelfde, maar zo'n regelgeving is er nog niet voor elektrische steps.
De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.
In Gelderland bleef het aantal boetes gelijk. Elektrische steps mogen in Nederland alleen de openbare weg op, als ze door het RDW zijn goedgekeurd. Ook als je nog geen 16 bent, harder rijdt dan 25 km/u of geen goede verlichting hebt, riskeer je een boete van 410 euro.
De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur.
Op dit moment zijn er slechts een handjevol e-steps die zijn goedgekeurd voor de openbare weg. Voorbeelden van legale elektrische steps zijn: Segway (zelfbalancerende Segway)Kickbike type Cruise.
Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur.
Elektrische steps van het merk Segway
De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd. U mag er in Nederland niet mee rijden op de weg.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
Voor de Ninebot by Segway E+ gelden in Nederland dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden.
Volgens Legaalrijden.nl, dat e-stepbezitters vertegenwoordigt, zijn er in ons land inmiddels zeker 100.000. Op een enkel oud model na zijn ze allemaal verboden, dankzij strenge regelgeving die werd ingevoerd na het dramatische Stint-ongeluk in Oss.
Bijna 3% van de Nederlanders is in het bezit van een licht elektrisch voertuig zoals een scooter, step of skateboard. Veruit het grootste deel hiervan bezit een elektrische step (47%).
1. Denver SEL-65220. De goedkoopste elektrische step voor volwassenen is de Denver SEL-65220. Dit instapmodel is makkelijk opvouwbaar en daardoor ook goed mee te nemen in de trein.
ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro)
De ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro) kan zichzelf officieel de snelste elektrische step van dit moment noemen. Met een ongekende (onbegrensde) topsnelheid van 120 km/u rijd je alles en iedereen voorbij.
In Nederland is het alleen toegestaan om op een elektrische step op de openbare weg te rijden als deze is goedgekeurd door de RDW. Door de strenge regels valt vrijwel geen enkele e-step daar onder. Alleen enkele e-stepjes met grote banden en dure stepjes met zitjes zijn goedgekeurd.
Ook e-steps met zadel vallen daar namelijk onder. In Nederland worden alle elektrische steps voor de wet gezien als bijzondere bromfiets. Dat houdt in dat ze aan een paar voorwaarden moeten voldoen voor je er legaal de openbare weg mee op mag. De meeste e-steps voldoen nog niet aan die richtlijnen.
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser.
In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door de RDW is goedgekeurd. De RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'.
In Nederland mag je alleen met e-steps op de openbare weg als die 1. aangewezen zijn als bijzondere bromfiets door de minister van Infrastructuur & Waterstaat en 2. door de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn toegelaten op de weg.
Vanaf 16 jaar mag je met een elektrische step of e-step rijden. Gebruik je een gedeelde step? Check dan best wat de regels zijn van het bedrijf dat de steps maakt, want soms moet je daar 18 voor zijn.