KAASFONDUE: WAAROM ZO LEKKER MET WIJN? We weten al dat bij de juiste combinatie, de smaken van wijn en kaas elkaar versterken. Daarom drink je wijn bij een kaasplank; om de beste smaak uit beiden te halen.
Kaasfondue heeft van zichzelf al een vrij sterke smaak. Hoe krachtiger de smaak van de kaasfondue, hoe krachtiger de wijn. Maak je kaasfondue van kazen met een sterke smaak, drink er dan een wat sterkere wijn bij, zoals een Riesling.
Volgens een Zwitserse legende kun je koude dranken beter niet combineren met kaasfondue. En al helemaal geen alcohol. Het vet van de kaas zorgt er namelijk voor dat alcohol moeilijk afbreekbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn.
De fondue op smaak brengen met kruiden ( zout, peper en nootmuskaat voor de standaard fondues). Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken.
De lekkerste kaasfondue wijnen zijn knisperend frisse, witte wijnen. Het lekkerst zijn wijnen afkomstig uit de regio of het land waar de kaas in je fondue vandaan komt. Dus ga je voor een Zwitserse kaasfondue, ga dan voor een Oostenrijkse, Duitse of Zwitserse wijn.
Hoe voorkom je dat kaasfondue mislukt? Het geheim van een goede kaasfondue zit hem in het gebruik van een beetje zetmeel. Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen.
Emmi Fondü without alcohol bestellen | Albert Heijn.
Er zit 43,1 gram vet in 1 portie (178 gram) kaasfondue, waarvan 28,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Als je een kaassoort gebruikt die een vrij uitgesproken smaak heeft, kun je ook wel een Sauvignon Blanc gebruiken. Maak jij juist een kaasfondue van een wat oudere kaassoort en mag de wijn wel iets zuriger zijn? Ga dan voor een Riesling als alcoholvrije witte wijn.
Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Bij het koken of stoven van een gerecht verdampt er veel meer alcohol dan bij het flamberen. Als je een maaltijd minimaal twee uur stooft, is 90 procent van de alcohol verdwenen.Na ongeveer 15 minuten is al 40 procent van de alcohol verdwenen.
Heel simpel: een klein beetje citroensap toevoegen. Het citroenzuur zorgt ervoor dat je fondue weer vloeibaar wordt.
Als je kaasfondue te dun wordt, voeg je 0,5 el maïzena toe met een gelijke hoeveelheid wijn of water. Goed roeren totdat de fondue weer wat dikker wordt; Serveer de kaasfondue op een rechaud met waxinelichtjes, zodat die lekker op temperatuur blijft.
Ga je de kaasfondue als maaltijd eten? Reken dan ongeveer op 200 gram kaasfondue per persoon. Gaat het om hele grote eters? Dan kom je al snel aan 250 gram per persoon.
Bij fondue gaan er vlees, vis en groente in de hete olie of bouillon. Dat is iets anders dan ze bakken in een pannetje. Gourmet kan wat gezonder zijn dan fondue omdat je minder olie gebruikt. Kaasfondue is dan weer geen raclette.
Het is bekend dat warme drank en dan voornamelijk thee een goede combinatie is met kaasfondue omdat het goed is voor de spijsvertering. Gelukkig is er ook een onderzoek geweest die het tegendeel bewijst en zegt dat een mooi glas wijn of een lekker biertje ook heel goed kan naast een fijne pan gesmolten kaas.
De fondue is te vloeibaar: voeg een handvol geraspte kaas toe. Is dit niet genoeg, verhoog dan snel de vlam van het fornuis en voeg wat maïszetmeel verdund met een beetje wijn of kirsch toe. De fondue is te dik: verhoog de vlam, voeg een beetje witte wijn toe en roer krachtig door.
Om te zorgen dat de kaas niet uiteindelijk in een grote klomp verandert wordt ook wel uitgegaan van een bindmiddel als maizena of bloem, zodat het vet en de eiwitten uit de kaas gebonden worden en zich niet afscheiden.
Je kan onze kaasfondue au bain-marie verwarmen, maar ook in een traditionele fonduepan of een steelpannetje.
Buiten de koelkast is het product tenminste 10 dagen houdbaar.Wanneer je de kaasfondue na ontvangst direct in de koelkast legt, is deze tenminste 30 dagen houdbaar. Wil je de fondue nog langer bewaren?
De harde kazen die minimaal 4 maanden gerijpt zijn, zijn derhalve vrij van lactose. Een kaasfondue met blauwe kaas is helemaal heerlijk. Twee voorbeelden van blauwe schapenkazen zijn roquefort en blue de brebis. De lactose is hierin dusdanig laag dat de meeste mensen met lactose intolerantie dit goed kunnen verdragen.
Kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre”, wat smelten betekent. In de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk ontstond een soort kaassoep.
De oorsprong van de kaasfondue ligt in Zwitserland. 'Fondue' is Frans voor 'gesmolten'; kaasfondue betekent in feite dus simpelweg 'gesmolten kaas'. Oorspronkelijk wordt gefonduud met stukjes stokbrood die in gesmolten kaas met een minimum aan toegevoegde witte wijn worden gedoopt.